fbpx
Kategoriat
Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuustossa pidetyt puheenvuorot Poliitiikka Puheet

Puheenvuoro kohdassa: §7. Selvitys Oulun yliopiston sijoittumisesta Raksilan alueelle

Pidin puheenvuoron kaupunginvaltuuston kokouksessa 26.4.2021 kohdassa §7. Selvitys Oulun yliopiston sijoittumisesta Raksilan alueelle

Kalevan toimittaja Rättilä siteeraa Kalevassa puheenvuoroani näin:

Yksittäisissä kannanotoissa kokoomuksen Jari Laru arveli kolmen kampuksen mallin aiheuttavan hankaluuksia yliopiston monitieteellisyydelle, henkilöstölle, opiskelijoille ja vierailijoille. Hänen mielestään Linnanmaan ekosysteemistä ei ole varaa luopua. (Kaleva 26.4.2021)

Valtuustossa käyttämäni puheenvuoro

Arvoisat valtuutetut,

Keskustakampuksen hankesuunnitelman väliarviointiasiakirjassa hahmotellaan, että noin puolet Linnanmaan henkilökunnan- ja opiskelijoiden volyymeistä siirtyisi työskentelemään tai opiskelemaan Raksilan kampuksella. Linnanmaan henkilöstö ja opiskelijat siis puolittuisivat nykyisestä.

Oulun ylioppilaslehti on jo kiirehtinyt uutisoimaan, että nämä siirtyvät toimijat voisivat olla humanistinen tiedekunta, kauppakorkeakoulu ja tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta. Ylioppilaskunta on vastustanut lausunnossaan kolmen kampuksen mallia joulukuussa 2020.

Tämä kolmen kampuksen malli aiheuttaisi myös hankaluuksia tutkimusryhmien ja koulutusohjelmien toiminnalle, koska Linnanmaalle vuosikymmenien aikana rakentunut monitieteinen kokonaisuus hajoaa. Esimerkiksi ihmistieteistä Linnanmaalle jäisivät lähinnä kasvatustieteiden opiskelijat ja henkilökunta, jos kauppakorkeakoulu ja humanistit muuttaisivat keskustaan. Toisaalta keskustakampuksen tiloja on kaavailtu myös yliopiston yhteiskäyttöön ja kaupunkilaisten olohuoneeksi.

Kolmen kampuksen malli yhdessä autottomuuteen tähtäävien liikennejärjestelyiden aiheuttaa suuria hankaluuksia niin opiskelijoille, henkilökunnalle kuin vierailijoille. Pysäköintipaikkojen määriä tuleekin tarkistella kriittisesti, sillä 300 paikkaa riittäisi vain n. 6% käyttäjistä ilman, että vierailijoiden ja kaupunkilaisten tarvetta on edes huomioitu.

Arvoisa valtuusto, Linnanmaan kampus on tarjonnut tähän saakka merkittävät kasautumisedut. Siellä sijaitsevat korkeakoulujen ohella keskeiset sektoritutkimuslaitokset, merkittävä määrä ict-alan yrityksiä ja uusimpien tietojen mukaan myös Nokia. Toimintojen siirtäminen keskustaan heikentäisi kaupungin etelä-pohjois-suunnan tasapainoa.

Linnanmaan kampuksen sisäiset kasautumisedut ovat myös melkoiset. Kyseessä on maamme ainoa kampus, jossa yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimivat samoissa sisätiloissa. Ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteiskampuksen synergiaetuja ei ole vielä päästy edes testaamaan, koska koronakriisi alkoi juuri heidän muutettua kampukselle.

Aie siirtää toimintoja keskustaan johtaa toteutuessaan Linnanmaan monitieteisen tiede- ja teknologiayhteisön näivettymiseen ja korkeakoulujen välisen kilpailuedun menettämiseen.

Maamme muut merkittävät teknillisiä tieteitä tutkivat ja opettavat kampukset sijaitsevat Otaniemessä ja Hervannassa. Molempien läheisyydessä on alan merkittäviä yrityksiä ja sektoritutkimuslaitoksia sekä opiskelija-asuntoja. Siellä ei olla suunnittelemassa toimintojensa hajasijoittamista.

Tulevan kampuksen naapureina olisivat Keskon ja Arinan marketit. Mitä lisäarvoa päivittäistavarakaupan suuryksiköt tuovat kansainvälisen tiedeyliopiston toiminnalle? Myös se keskustakampushankkeessa ihmetyttää: että se esitetään hopealuotina, joka ratkaisee kaiken vailla negatiivisia vaikutuksia

Minusta meillä ei ole varaa luopua Linnanmaan ekosysteemistä, joka on kansainvälisestikin tunnettu esimerkki tutkimuksen, opetuksen ja tuotekehityksen yhteistyöstä? Keskustakampus-hanke luo varjon tämän kokonaisuuden ylle.  

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights