fbpx
Kategoriat
Kaleva Käyttöjärjestelmät, pilvipalvelut ja ekosysteemit Mielipidekirjoitukset Poliitiikka Teknologiatuettu oppiminen ja opetus

Käyttöjärjestelmä varsin olematon sivuseikka

Oulussa on käyty edellisellä ja tällä valtuustokaudella välillä isoillakin kirjaimilla keskustelua koulujen käyttämästä “käyttöjärjestelmästä” (joka kattaa paljon muutakin)

Yleisönosastokirjoitus sanomalehti Kalevassa 9.10.2016.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta käsitteli 29.9. olleessa kokouksessaan vastausta Matti Roivaisen valtuustoaloitteeseen ” Selvityspyyntö siirtymisestä Windows-käyttöjärjestelmästä avoimen lähdekoodin käyttöön kaikissa Oulun kouluissa”. Päätöksenteon helpottamiseksi kokouksen tukimateriaalina oli käytettävissä konsulttityönä laadittu kokonaisvaikutusten arviointiraportti.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan tietyt päättäjät ovat julkisuudessa teilanneet raportin vaikeaselkoisena ja ovat kyseenalaistaneet sen johtopäätökset. Raportissa päädyttiin suosittelemaan Windows –käyttöjärjestelmässä pysymistä ja annettiin mm. useita suosituksia Oulun tietotekniikan toiminnan kehittämiseksi ja koulujen verkkojen parantamiseksi.

Julkinen keskustelu aiheen ympärillä on jumiutunut käyttöjärjestelmäkeskusteluksi ja laskennallisten säästöjen etsimiseksi. Raportista selviää kuitenkin että varsinaiset haasteet ovat muualla kuin käytettävässä käyttöjärjestelmässä. Sekä Linux –koulujen että Windows –koulujen opettajat nostivat käyttöjärjestelmää tärkeämmiksi seikoiksi modernit langattomat tietoliikenneyhteydet, toimivan ekosysteemin, käyttöön soveltuvat välineet ja riittävät tukipalvelut sekä koulutuksen.

Opettajien ja rehtorien vastaukset selvitysmiehen aineistonkeruuseen osoittavat että päätöstä ei olla tekemässä pelkästä käyttöjärjestelmästä vaan laajemmasta kokonaisuudesta. Oulun kaupungin kouluissa on käytetty nyt yli vuosikymmenen ajan Microsoft O365 Education –pilvipalvelua joka tarjoaa oppilaille ja opettajille nykyaikaiset työkalut ryhmä- ja yksilötyöskentelyn tueksi. Samoin ns. Linux –pilottikouluissa on käytetty jo pitkään Googlen Apps For Learning –pilvipalvelua joka tarjoaa vastaavanlaiset välineet kuin O365.

Raportin ongelma on se, että siinä ei käsitellä lainkaan näitä oppimisen- ja opettamisen kannalta keskeisiä pilvityökaluja jotka todellisuudessa muodostavat päätelaitteiden ohjelmistojen kanssa opetustoimen kannalta relevantin ekosysteemin. Käyttöjärjestelmä on tässä tarkastelussa varsin olematon sivuseikka.

Oulun kaupunki on useiden vuosien ajan täydennyskouluttanut omia opettajiansa hyödyntämään Microsoftin (pilvi)ekosysteemin osasia mielekkäällä tavalla opetuksen ja oppimisen tukena, mahdollinen Linux-siirtymä veisi pohjan tältä jo tehdyltä työltä.

Olen saanut useita yhteydenottoja opettajilta jotka ovat huolissaan siitä kuinka heidän oppimateriaaleille ja/tai oppimisympäristöille kävisi mahdollisen Linux –siirtymän yhteydessä. En osaa heille sanoa varmuudella mitään, sillä pilvipalveluiden kohtaloa tai osuutta kokonaisuudesta ei raportissa käsitellä lainkaan.

Käyttöjärjestelmäkeskustelun lopputuloksesta riippumatta suosittelen Oulun kaupunkia vakavasti harkitsemaan molempien keskeisten pilvipalveluiden sallimista kaikissa Oulun kaupungin kouluissa – opettajalla ja oppilailla tulisi olla siihen mahdollisuus. Vuonna 2016.

Jari Laru, KT, yliopistonlehtori, teknologiatuettu oppiminen ja opetus.

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights