fbpx
Kategoriat
politiikka Valtuustoaloitteet

VALTUUSTOALOITE: Oulun kaupungin tulee toteuttaa julkinen tietojohtamisportaali

Oulun kaupungin avoimet tietovarannot ja näkymät tietoon kaipaavat kehittämistä

Oulun kaupunki tarjoaa muiden suomalaisten kuntien tavoin paljon lakisääteisiä tietovarantoja ja näkymiä hallintoon. Tällaisia ovat esim. kaavoitukseen ja poliittiseen päätöksentekoon liittyvät asiakirjat, esityslistat ja pöytäkirjat sekä erilaiset karttapohjalle tuotetut tiedot palvelutuotannosta.

Keväällä 2023 käyty kouluverkkoa ja muuta palveluverkkoa koskettanut poliittinen keskustelu sekä siihen liittynyt kuntalaiskeskustelu osoitti, että käytettävissä olevat työkalut ja materiaalit eivät kata riittävällä tavalla kaupungin palvelutuotannon keskeistä palvelualuetta eli sivistys- ja kulttuuripalveluiden tietovarantoja.

Päättäjien käytettävissä on kyllä tietojohtamisportaali, jossa on mm. reaaliaikaista tietoa kaupungin asukkaista yleisellä tasolla. Sen sijaan kaupunginosakohtaiset tiedot ovat vain pdf-muodossa. Oulun kaupungin tietojohtamisportaalissa on hyvin vähän dynaamisia, reaaliaikaisia, aineistoja joita voisi suoraan käyttää päätöksenteon tukena. Tällaisia aineistoja on kyllä tehty esim. kaupungin hankinnoista, mutta ei keskeisistä kaupungin palveluista.

Esim. koulujen oppilasmäärää ja väestökehitystä käsiteltäessä kokonaisnäkemyksen muodostaminen oli vaikeata johtuen puutteellisista ja pistemäisistä tiedoista. Laajemman näkemyksen saamiseksi tietoja täytyi edelleen etsiä opetusministeriön (vipunen), tilastokeskuksen (StatFin) ja valtionkonttorin (tutkihallintoa) tietovarannoista sekä kaupungin tarjoamista pdf- ja tai excel tiedostoista.

Päättäjät ja kuntalaiset joutuvat rakentamaan poliittisen näkemyksensä hyvin kirjavien lähteiden perusteella, joka saattaa kuntalaiset eriarvoiseen asemaan merkittäviä poliittisia päätöksiä tehtäessä. Erityisen hankala tilanne on kuntalaisilla, jotka eivät pääse tutkimaan kaupungin tietojohtamisportaalin aineistoja.


Aloite: Oulun kaupunki rakentaa (Microsoft BI) pohjaisen julkisen tietojohtamisportaalin

Oulun kaupunki tarvitsee julkisen internetin puolella toimivan tietojohtamisportaalin, josta kuntalaiset ja päättäjät saavat tarvittavan tiedon poliittisten päätösten ja poliittisen keskustelun tueksi. Tässä portaalissa tulee olla keskeiset talouden ja palveluiden tunnusluvut riittävän reaaliaikaisessa ja selkeässä muodossa.  Tavoitteena tulee olla se, että kaikki ei-luottamukselliset tunnusluvut julkaistaan tietojohtamisportaalissa.


Tämän tietojohtamisportaalin avulla poliittinen päätöksenteko tulee läpinäkyvämmäksi ja poliittinen keskustelu faktapohjaisemmaksi. Tämän palvelun avulla kuntalaiset pystyvät osallistumaan nykyistä paremmin keskusteluun ja muodostamaan omia kantojaan ja näkemyksiään päättäjille ja virkamiehille.

Jari Laru, kaupunginvaltuutettu,

kokoomuksen valtuustoryhmä ja muut allekirjoittaneet

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights