fbpx
Kategoriat
Luottamustehtävät politiikka Valtuustoaloitteet

Oulun kaupungin tulee selvittää mahdollisuus hankkia kaupunkiin kaupunkisoutuveneitä muiden suomalaisten kaupunkien mallia seuraten

Soutuveneellä liikkuminen on tehokasta liikuntaa. 
Soutaminen on tehokasta treeniä, sillä siinä isot lihasryhmät saavat harjoitusta! Vatsalihaksetkin saavat treeniä soutajan voimavedoissa. 

Soutaminen tuulettaa keuhkot ja rasittaa sydäntä omalle kunnolle sopivalla kunnon kohennustasolla. Vesi vastustaa airoissa juuri sen verran kuin itse haluaa. Leppoisa soutelu rauhoittaa, reippailla vedoilla saa tuntuman veden vastukseen ja tiuhoilla voimavedoilla saa intervalliharjoittelua. Treeninä soutaminen kehittää sekä kestävyyttä että lihaskuntoa ja halutessasi voit ottaa kyytiin kaverin lisäpainoksi ja seuraksi. Ja mikä parasta, soutamaan voi lähteä oman aikataulun mukaan ja samalla pääsee ihailemaan vesistöjen välkettä. 


Oulu on useiden jokien, järvien ja kauniin kaupunkikeskustassa olevan jokisuiston kaupunki
 

“Puut kaartuvat salmen ylle, ja kajakki lipuu tyynessä vedessä eteenpäin. Ympäriltä kuuluu vain linnunlaulua ja vedenliplatusta. Kun katselee ympärilleen, ei uskoisi olevansa muutaman kilometrin päässä Oulun Rotuaarilta. “, näin todetaan MunOulun 16.6.2021 julkaistussa artikkelissa “Oulu luontomatkailijan monipuolinen paratiisi” 

Oulussa voit siis kokea veden läheisyyden vain lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Kaupungissa vierailijalle joen yli aukeava kulttuurimaisema on melkein kaikkialla läsnä. Jokisuisto saarineen tarjoaa virkistystä kaikkina vuodenaikoina niin luonnonvesissä kuin palveluidenkin parissa. Samoin Oulujoen varsi tarjoaa vastaavalla tavalla virkistystä puhumattakaan kaupungin muista vesistöitä, joita edustavat useat joet ja järvet. 

Tässä valossa on erikoista, että Oulun kaupungissa ei ole tarjolla ainuttakaan kaupunkisoutuvenettä. Sellaisia löytyy mm. Espoosta, Helsingistä, Hämeenlinnasta, Jyväskylästä, Kauniaisesta, Lohjalta, Raahesta, Savonlinnasta, Tampereelta, Turusta. Pelkästään Hämeenlinnassa on saatavilla kymmenen kaupunkisoutuvenettä eri puolilta kaupunkia. 


Kaupunkisoutuvenepalvelun voi järjestää joko kaupunki tai kaupungin yhteistyökumppani
 

Kaupunkisoutuvenepalveluita on maassamme toteutettu usealla eri tavalla. Esim. Hämeenlinnassa, Raahessa ja Savonlinnassa veneiden lainaus on kaupungin omaa toimintaa. Toisaalta esim. Espoossa soutuveneiden vuokraus on toteutettu Skipperin alustalla yhteistyössä Skipperin ja kaupungin kanssa.  

Kaupunkisoutuvenettä ei tule sekoittaa kaupunkiveneeseen. Jälkimmäiset ovat moottorikäyttöisiä paremmin varusteltuja veneitä, joiden aiheuttamat kustannukset ovat suurempia niin kaupungille kuin lainaajalle. Tämä aloite käsittelee kaupunkisoutuveneitä. 

Kaupunkisoutuvenepalveluille yhteistä on se, että niiden avulla ihmiset pääsevät pienillä kustannuksilla tutustumaan lähiympäristöönsä soutuveneestä käsin siten, että mm. Pelastusliivit ym. kuuluvat kokonaisuuteen. 

Kaupunkisoutuveneet saa yleensä lainaan muutamaksi tunniksi kerrallaan, eikä niitä voi etukäteen varata kuin esim. muutamaa tuntia aiemmin. Hämeenlinna on poikkeus, siellä veneet ovat vapaasti käytettävissä ilman erillistä lainaamista. Siitä on toki seurannut median mukaan myös ilkivaltaa. 


Oulun kaupungin tulee selvittää mahdollisuudet tarjoa kaupunkilaisille kaupunkisoutuvenepalvelu
 

Tässä valtuustoaloitteessa esitetään, että Oulun kaupunki selvittää mahdollisuudet saada kaupunkiin kaupunkisoutuvenepalveluna joko yhteistyössä skipperin tai muun toimijan kanssa tai kaupungin omana palveluna. Kaupunkisoutuveneille soveltuvia paikkoja olisivat mm. Oulun edustan jokisuisto, Oulujokivarsi, Kuivasjärvi, Pyykösjärvi, Jäälinjärvi jne.   

Jari Laru, kaupunginvaltuutettu ja muut allekirjoittaneet 

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights