fbpx
Kategoriat
Kaupunginvaltuusto Poliitiikka Valtuustoaloitteet

VALTUUSTOALOITE: sähköpyörien turvallinen pysäköinti ja lataaminen mahdollistettava keskustassa

Jätin allaolevan valtuustoaloitteen kaupunginvaltuuston kokouksessa 9.10.20223

Verovapaa polkupyöräetu on ollut maassamme käytössä vuoden 2021 alusta alkaen. Vuonna 2023 sen pariin tulevat myös kaupungin, pohteen ja yliopiston työntekijät eli arvokkaiden pyörien määrä kaupunkikuvassa tulee kasvamaan merkittävästi. On syytä olettaa, että varsin monet etuun oikeutetut tulevat hankkimaan sähköpyörän, jota myös käyttävät aktiivisesti liikkumiseen. 

Polkupyöräetu houkuttelee kuntalaisia hankkimaan tavallista arvokkaampia polkupyöriä, koska se mahdollistaa vajaan 5000 euron ostoksen. Tämä yhdistettynä Oulun maineeseen polkupyörävarkauksien pääkaupunkina ei lupaa hyvää, on helppo ennustaa pyörävarkauksien edelleen kasvavan. On selvä, että nykyisen kaltaiset pyörien pysäköintipaikat eivät sovellu arvokkaiden sähköpyörien säilyttämiseen. 

Kaupungin keskustaan tarvitaan nykyistä paremmat pyörien pysäköintitilat 

Kaupungin vuonna 2019 valmistuneessa pysäköintiohjelma 2040 asiakirjassa kerrotaan, että pyöräilyä edistetään lisäämällä julkisille paikoille laadukasta, säältä suojattua sekä varkausturvallista pyöräpysäköintiä.  

Tavoitetila on siis asetettu jo vuonna 2019, mutta tähän mennessä Oulussa ei ole edetty tavoitteen mukaisesti. Pyörille tarkoitettuja pysäköintitiloja löytyy kyllä muualta maastamme, esim. Turusta. Markkinoilla on olemassa automatisoituja ja varkaussuojattuja pyöräkaappeja, mutta mikään ei estä myöskään järjestämästä pyörille pysäköintimahdollisuuksia esim. Oulun pysäköinnin pysäköintitaloihin tai kivisydämeen. 


Reunaehtoja sähköpyörien pysäköinnille 

Jotta ihmiset uskaltavat saapua keskustan palveluiden äärelle arvokkailla pyörillään, täytyy pysäköintijärjestelyiden sisältää ainakin seuraavat toiminnallisuudet: a) kulunvalvottu pääsy pyörien säilytyskomeroon tai tilaan; b) pysäköintitilassa täytyy olla tallentava kameravalvonta; c) tilassa tulee olla mahdollisuus sähköpyörien lataamiseen; d) pysäköity pyörä pitää pystyä lukitsemaan murtovarmasti.  


Tällä hetkellä Oulun keskustasta ei löydy ehdot täyttäviä pyörien pysäköintitiloja. Tämän asian ratkaisu vähentäisi pyöriin kohdistuvia varkauksia ja parantaisi pyöräilijöiden palvelukokemusta keskusta-alueella. 

Toteutetaan pysäköintiohjelma 2040:ssa mainitut pyörien pysäköintiä koskevat tavoitteet 

Tämä valtuustoaloite käytännössä esittää, että pysäköintiohjelma 2040:ssa mainitut pyöräilyä koskevat tavoitteet (sivu 19) muutetaan toimenpiteiksi mahdollisimman pikaisesti. Pysäköintiohjelma siis sisältää tarvittavat toimenpiteet pyörien pysäköintiolojen parantamiseksi, jotka ovat: 

  1. Toteutetaan katettuja, runkolukittuja pysäköintipaikkoja tai -laitoksia. 
  2. Selvitetään mahdollisuudet toteuttaa pyöräpysäköintiä nykyisissä pysäköintilaitoksissa 
  3. Pilotoidaan maksullisia pyöräkaappeja 
  4. Kehitetään sähköpyörien latauspisteitä 

Oulussa 9.10.2023 

Jari Laru, kaupunginvaltuutettu ja muut allekirjoittaneet 

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights