fbpx
Kategoriat
Kaleva Mielipidekirjoitukset

Kes­kus­ta­kam­pus on uhka ict-sek­to­rin tu­le­vai­suu­del­le

Mielipidekirjoitukseni koskien ICT-sektorin merkitystä ja TST-tiedekunnan merkittävyyttä. Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Kalevassa 10.2.2022


Mielipidekirjoitus on julkaistu 10.2.2022 Sanomalehti Kalevan “Lukijalta” palstalla: https://www.kaleva.fi/keskustakampus-on-uhka-ict-sektorin-tulevaisuudell/4325146

Oulu on merkittävä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) keskus. Linnanmaalla on erittäin vahva teknologiayritysten keskittymä. Ajankohtaisen, Oulun kaupungin vetämän, Linnanmaan kehittämisen ohjausryhmän mukaan kyseessä on ainutlaatuinen, monialainen tutkimus- ja tuotekehityskeskittymä, jossa tehdään kansainvälisesti merkittävää tutkimusta.

Joulukuussa äänin 7–5 yliopiston hallitus kuitenkin päätti, että tieto- ja sähkötekniikan (TST) tiedekunta siirtyy humanistisen tiedekunnan ja Kauppakorkeakoulun ohella Raksilaan. Raksilan yliopistokiinteistöä koskevat suunnitelmat uhkaavat alueemme ict-sektorin tulevaisuutta.

Kymmenen TST:n tutkimusyksiköiden johtajina toimivaa professoria on laatinut avoimen kirjeen yliopiston hallitukselle, jossa he toteavat: ”Nokian Oulun toiminnot muuttavat liki kokonaan Linnanmaalle vahvistaen edelleen Linnanmaan alueen ict-ekosysteemiä. Siirtyminen pois alueelta haittaisi merkittävästi TST-tiedekuntaa, eikä tätä voi pitää perusteltuna toiminnan ja tuloksellisuuden kannalta.””Tiedeyhteisön jäsenenä korostan, että on olennaista kiinnittää huomiota siihen, mitä yliopiston tulevaisuutta koskevat suunnitelmat merkitsevät tieteelle ja akateemiselle tutkimukselle.”

Vaikka seitsemän professoria kuvaili keskustakampusta kauniin sanankääntein (Kaleva 6.2.) mielipidekirjoituksessaan, kyse on pakkomuutosta, joka toteutuessaan olisi vahingollinen kaupunkimme elinkeinoelämän kannalta.

Nimittäin vuonna 2020 teollisuustoimialojen vientiliikevaihto oli Oulun seudulla noin 3,7 miljardia euroa, josta sähkö- ja elektroniikkateollisuuden osuus oli noin 3,2 miljardia euroa.

Viime aikoina olemme usein kääntäneet katseemme pohjanlahden vastarannalle, jossa tuntuu tapahtuvan juuri nyt paljon. Silloin kuitenkin unohtuu, että alueellamme käytetään rahaa TKI-toimintaan eniten maassamme, mitataan sitä sitten suhteessa bruttokansantuotteeseen tai asukaslukuun. Sen ehdoton kärki on ict-sektori.

Ict-ekosysteemin veturi Oulussa on Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, jonka akateeminen panos yliopistomme tutkimustoiminnassa on vertaansa vailla. Tiedekunnassa on Suomen Akatemian huippuyksikkö, 6G Flagship, ja se on saanut peräkkäisinä vuosina kaksi erittäin kilpailtua Euroopan tutkimusneuvoston myöntämää ERC-rahoitusta (Steven LaValle ja Yang Bai).

Langattoman tietoliikenteen professori Mehdi Bennis on maailman viitatuimpia alallaan. LaValle, Bai ja Bennis ovat todiste Linnanmaan kampuksen akateemisesta ja kansainvälisestä vetovoimasta.

Kaupungin verokertymän ja työpaikkojen kannalta on keskeistä, että ict-sektorin TKI-mahdollisuuksista ja muista toiminnan olosuhteista huolehditaan jatkossakin. Nokian päätös tehdä 180 miljoonan investointi osaksi Linnanmaan ekosysteemiä on merkittävä positiivinen askel koko ict-klusterin tulevaisuuden kannalta.

Menestyvä ict-sektori tarkoittaa hyvinvointia kaupungin asukkaille. Tiedeyhteisön jäsenenä korostan, että on olennaista kiinnittää huomiota siihen, mitä yliopiston tulevaisuutta koskevat suunnitelmat merkitsevät tieteelle ja akateemiselle tutkimukselle.

Jari Laru

KT, yliopistonlehtori
kaupunginvaltuutettu (kok.)
Oulu

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights