fbpx
Kategoriat
Aluevaaalit2022 Poliitiikka

Missä mennään hyvinvointia tukevissa digipalveluissa?

ALKUTILANNE

Kokoomuspoliitikko Jarmo Husso oivallisesti muistutti, että Sipilän hallituksen yksi teko oli SoteDigi-yrityksen perustaminen ja toimitusjohtajan palkkaaminen. Siinä keskustelussa jäi selvittämättä, että mitä yritykselle varsinaisesti nykyään kuuluu. Tähän aiheeseen pureudun myöhemmin tässä tekstissä.Pekka Simonen – Vastuullisuutta. Rohkeutta. Rehellisyyttä. / Pekka Simonen puolestaan tuumasi jossain toisessa digitaalisia sotepalveluita kuvaavassa keskustelussa, että paljonkin on jo tehty, vaikka paljonkin on tekemättä. Sanna Pakanen on myös kertonut hyvinkin seikkaperäisesti valmisteluista omasta asiantuntijaroolistaan käsin. Yleensä kun paikallinen sanomalehti Kaleva uutisoi alueuudistukseen liittyvistä tietojärjestelmistä, keskusteluun nousee Oulussa kehitetty ESKO, joka on ammattilaisten käyttämä potilastietojärjestelmä, ilmeisen hyvä sellainen, sillä se on toistuvasti arvioitu koko maamme parhaaksi potilastietojärjestelmäksi. Sekin on kuitenkin vain potilastietojärjestelmä

MITKÄ OVAT NE KANSALAISEN DIGIPALVELUT?

Oulun ja Oulun seudun politiikka ryhmässä on paljon keskusteltu Sotkamon ja Kolarin ihmeestä, eli jonojen häviämisestä ja asiakaskontaktin “näppiin saamisesta”. Molemmissa on kyse joko ilmoittautumisjärjestelystä ja/tai puhelinpohjaisesta palvelusta. Katso esim. HS:n juttu aiheesta: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008435094.htmlEli varsin vaatimatonta digitalisaation näkökulmasta. Mitä se SoteDigi oikein touhuaa, jos kättä pidempää ei ole nähtävissä? Vai onko? SoteDigin synnyintuskat olivat kohtalaisen kovat, sillä Sipilän hallituskin sai siinä moitteeet valtion talouden tarkastuvirastolta.”

Vuonna 2016 hallitus myi Ekokemin osakkeita Fortumille. Osakkeista saadut 190 miljoonaa solahtivat Vake oy:n kassaan. Näistä 100 miljoonaa Vake siirsi valtion budjettiin, mutta loput 90 miljoonaa se jätti itselleen uuden SoteDigi oy:n perustamiseen ja pääomittamiseen. Vake perusti SoteDigin lokakuussa 2017 kehittämään soteen liittyvää digitalisaatiota. Perustamisen jälkeen yhtiön osakekanta siirrettiin Vakelta valtion suoraan omistukseen.” (https://www.ts.fi/uutiset/3992312)

Tämä järjestely sai aikoinaan siis moitteita, koska eduskuntaa ei kuultu rahapotin siirtelyssä, kuten asiaan olisi kuulunut. Sitä tikulla silmään, joka menneitä muistelee. Tämän vuoksi siirränkin katseeni siihen, että mitä SoteDigi on saanut aikaiseksi?2020-luvun poliittiseen keskusteluun toki kuuluisi se, että tuumaisin sen saaneen aikaiseksi vain nimenvaihdon. Eli, että entinen SoteDigi tunnetaan nykyään nimellä DigiFinland. Ok. Onhan sekin jotain. Kun perehdyin tähän asiaan pohjustaessani tulevaa verkkolähetystämme, yllätyin kuinka paljon DigiFinland oikeastaan onkaan bittiavaruutta pöyhinyt.

Mitä DigiFinland on saanut aikaiseksi?

Alla on lista asioista, mitä tämä VAKE-kohun aikoihin pääomitettu toimija on saanut aikaiseksi:

  1. Omaolo-palvelu
  2. Päivystysapu 116117
  3. Koronavilkku -projekti –
  4. Ohjeet ammattilaisille
  5. Virta-hanke
  6. Sähköinen perhekeskus
  7. projektiAuroraAI – Kansallinen tekoälyohjelma
  8. Sähköisen asioinnin tukipalvelu
  9. Sähköinen arkistointi

Erityisen kiinnostava on se, että kuinka DigiFinland tukee tätä soteuudistusta. He tekevät “valmistelua edistäviä alueellisia hankkeita toimintatapojen ja prosessien uudistamisessa ja yhtenäistämisessä digitaalisten välineiden avulla”He vievät eteenpäin erityisesti neljää kokonaisuutta: Omaolo.fi -palvelun käyttöönotot ja palvelun jatkokehittäminen, Uudet integraatiot, Sähköinen perhekeskus -projekti ja Sähköinen arkistointi -projekti.

Digipalveluiden kehittäminen ja palveluprosessien muuttaminen on välttämätöntä

MUTTA Ei periaatteessa hassumpaa! Mutta jos haluamme oikeasti saada joustavia digitaalisia palveluita, jotka osin korvaavat fyysiset palvelupisteet, meidän tulisi päästä vielä muutaman disketillisen verran pidemmälle. Mutta minne? Jotenkin nuo DigiFinlandin omaolot ym. tuntuvat vielä vaatimattomilta.

Missä ovat kännykkäsovellukset? etäyhteyksien hyödyntäminen? Lisätty ja virtuaalitodellisuus? Mikä olisi se asukkaan “Esko” ? Missä ovat mehiläisen digiklinikan kaltaiset mobiilisovellukset?Mukana kehitystyössä on mm. Duodecim, joten on syytä olettaa kyllä hyväää lopputulosta.

On myös syytä olettaa, että rahoille tulee vastinetta, sillä näihin aihepiireihin on kaadettu ja kaadetaan paaaaaljon veroeruoja.

Lounaslähetys aiheesta

https://www.facebook.com/100063935086191/videos/3231136367125064

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights