fbpx
Kategoriat
Kaleva Mielipidekirjoitukset

KALEVA 11.12.2021: Oulun nor­maa­li­kou­lu an­sait­see uudet ja terveet tilat – lapset heit­to­pus­si­na kam­pus­suun­ni­tel­mien vuoksi

Sanomalehti Kalevassa julkaistu mielipidekirjoitus normaalikoulun tilaratkaisuihin liittyen

Sanomalehti Kalevassa julkaistu mielipidekirjoitukseni 11.12.2021: https://www.kaleva.fi/oulun-normaalikoulu-ansaitsee-uudet-ja-terveet-til/4181835

Oulun normaalikoulu tarjoaa perusopetusta Kaijonharjun ja Koskelan suuralueiden lapsille ja lukiokoutusta nuorille asuinkunnasta riippumatta. Normaalikouluilla on valtakunnallinen erityistehtävä. Opettajaksi opiskelevat suorittavat pääosan opetusharjoitteluista niissä. Lisäksi normaalikouluissa tehdään monipuolista kokeilu-, kehittämis-, tutkimus- ja täydennyskoulutustoimintaa. 

Oulun normaalikoulun tilaratkaisuja on selvitelty eri tilatyöryhmissä jo useita vuosia. Vuonna 2018  tilatarveselvitystyöryhmä esitti uudisrakennuksen rakentamista Linnanmaalle korvaamaan nykyiset sisäilmaongelmaiset tilat. Normaalikoulun vuosikertomuksen mukaan tavoitevuosi uusiin tiloihin siirtymiselle on vuosi 2022. 


Oulun yliopisto päätti käynnistää kiinteistöstrategiaselvityksen vuonna 2019. Sen tavoite oli kampus Raksilaan, mikä pysäytti välittömästi Linnanmaan kampuksen kehittämisen ja hautasi suunnitelmat normaalikoulun uudisrakennuksesta. Nyt jopa nykyisten koulurakennusten saneerauksesta oltaisiin luopumassa ja koululaisia ollaan sijoittamassa laajan yliopistorakennuksen uumeniin. 


Tavoitteeksi on otettu uuden yliopistorakennuksen rakentaminen markettien taakse Raksilaan. Sen sijaan, että yliopisto rakentaisi  2018 suunnitelman mukaisesti valtion mallikoulua käyville lapsille ja nuorille terveet, turvalliset ja nykyaikaiset tilat, on syntynyt idea, jossa Linnanmaalle jäisi peruskoulusta, lukiosta, yliopiston laboratorioista, kasvatustieteen tiedekunnasta ja ammattikorkeakoulusta muodostuva kampus. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Oulun yliopiston välinen sopimus vuosille 2021-2024 painottaa 

yliopiston ja ammattikorkeakoulun muodostaman kokonaisuuden tiivistä yhteistyötä ja keskinäistä sopimista sekä teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeisiin vastaamista. 

Aie korvata Linnanmaan kampuksen yliopiston henkilöstö ja opiskelijat koululaisilla ei tue tätä ministeriön ja Oulun yliopiston välistä sopimusta.

Suomi on toiminut koulurakentamisen edelläkävijänä myös globaalilla tasolla tarkasteltuna. Linnanmaan kampus on muuntojoustava DOCOMOMO-listattu arvorakennus, mutta sitä ei ole tehty peruskoulukäyttöön. Perusopetuksen opetustiloista ja opetushenkilöstön vastuista on annettu seikkaperäisiä ohjeistuksia niin Perusopetuslaissa, suunnittelijoiden käyttämissä RT-korteissa kuin opetushallituksen ohjeistuksissa.

Valtion kouluna normaalikoulu ansaitsee uudet, terveet, turvalliset ja modernit tilat kampusalueelle. Lapset ja nuoret eivät saa joutua heittopussin asemaan aikuisten korkealentoisten tilasuunnitelmien vuoksi.

Jari Laru, KT, yliopistonlehtori ja opettajankouluttaja

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights