fbpx
Kategoriat
Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuustossa pidetyt puheenvuorot Poliitiikka Puheet

Talousarvioesitys 2020: yksityisen varhaiskasvatuksen osuutta tulee lisätä 2,5%

Tein talousarvioesityksen yksityisen varhaiskasvatuksen osuuden kasvattamiseksi

Oulun kaupunginvaltuusto 29.11.2021

Puheeni kaupunginvaltuustossa

Kiitos puheenjohtaja. Arvoisat valtuutetut,

Varhaiskasvatuksen toimintaympäristöön kohdistuu edelleen lakimuutoksia, joiden avulla korostetaan ja vahvistetaan varhaiskasvatuksen merkitystä sekä lisätään lasten osallisuutta varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Toimintakaudelle tulevia kustannustasoa nostavia lakimuutoksia ovat kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu, varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain uudistus, lakimuutokset henkilöstömitoituksen poikkeamiseen ja ilmoitusvelvollisuuteen.

Vuodelle 2022 on haasteena palveluverkon riittävyys, varsinkin tietyille suuralueille. Toimintaympäristön nopeat muutokset haastavat lähipalveluperiaatetta. Varhaiskasvatuspalveluissa ennustetaan palvelujen piirissä olevien lasten määrän laskun tasaantuvan, ja lasku on vain noin 350 lasta. Osallistumisasteen kasvun vuoksi kunnallisessa varhaiskasvatuksessa näkyy lapsimäärien väheneminen vain avoimessa varhaiskasvatuksessa.
Oulussa on alueita, joilla varhaiskasvatuksen kysyntä ylittää reippaasti tarjonnan.

Yllä oleva teksti on kaupunkimme talousarviokirjasta.

Yksityinen varhaiskasvatus parhaimmillaan täydentää erinoimaisesti julkista palveluverkkoa.

Esitän, että lisäämme yksityisen palvelutuotannon osuutta 2,5%.

Uusi tekstimuoto sivulla 92 olevan alkuperäisen tekstin sijalle on: ”Yksityisen päiväkotitoiminnan osuus palvelutuotannosta on 37,5%-42,5% ja yksityisen varhaiskasvatuksen osuus 32,5% koko varhaiskasvatuksesta

PERUSTELUJA:

1. Päiväkotikiinteistöihin liittyvien investointien välttäminen => voidaan vähentää velkaantumista tai kohdentaa investointeja muihin kohteisiin, joihin markkinaehtoiset toimijat eivät ryhdy esim. uimahallit

2. Kustannukset: julkinen 11409 eur per lapsi ja yksityinen 9011 eur per lapsi

Tiedostamme kuitenkin, ettei kustannusvertailu ole näin yksiselitteinen, koska julkisen per lapsi hintaan sisältyy myös esimerkiksi yksityisen palveluntuotannon valvontavastuusta koituvat kustannukset ja varhaiskasvatuksen tietojärjestelmien hankinta (eVaka) ja opetussuunnitelmatyö, joita myös yksityiset toimijat hyödyntävät.

Kiitos.

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights