fbpx
Kategoriat
Puheet Seminaarit

Puheenvuoro: keskustakampus voi olla historiallinen virhe. Toteutessaan se vie mennessään useita synergiaetuja

Kaupunginvaltuuston Linnannmaa-vierailulla pitämäni puheenvuoro

Arvoisa puheenjohtaja ja arvoisat valtuutetut.

Yliopisto on toiminut Linnanmaalla vuosikymmenten ajan ja alueen toimijoiden välille on kehittynyt hyvin monenlaista synergiaa.

Yliopiston tiedekuntien sijainti bio- ja lääketieteen aloja lukuunottamatta saman katon alla tarjoaa tiedekuntien väliselle monitieteiselle yhteistyölle erittäin hyvät puitteet, on kyse sitten opetuksesta tai tutkimuksesta.

Keskustakampushankkeessa ollaan erottamassa opetusta- ja tutkimusta toisistaan, joka on ristiriidassa universaalin akateemisen tutkimuksen ideaalin kanssa: tutkijat opettavat ja opettajat tutkivat. Niitä ei pysty irroittamaan toisistansa ilman, että tuhoaa jotain keskeistä yliopiston toimintaajatuksesta.

2020-luvun taitteessa alueelle on muodostunut myös uudenlaista synergiaa ammattikorkeakoulun ja yliopiston toimintiojen sijaitsessa samassa rakennuksessa. Synergia on niin syvällä rakenteissa, että yliopisto jopa omistaa ammattikorkeakoulun ja rehtorimme on ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja.

Viimeinen synergia on sitä luokkaa, josta monet korkeakoulupaikkakunnat ja kampusalueet voivat vain haaveilla: Linnanmaalla sijaitsevat niin VTT, LUKE, SYKE kuin kymmenet yritykset lähistön teknologiakylässä. Pian joukkoon liittyy Nokia, jonka luulisi tuovan merkittäviä synergiahyötyjä myös yliopistolle.

Raksilassa kampuksen sisäiset synergiat kampusrakennuksessa liittyisivät Prisman ja Citymarketin läheisyyteen. Haluammeko todella tälllaista?

Nimittäin me päättäjät keskustelemme sellaisesta maankäytöllisestä muutoksesta, joka horjuttaa yllä kuvaamieni synergiakokonaisuuksien asemaa. Kun päätämme keskustakampuksesta, emme päätä vain rakennuksesta marketin takana, vaan otamme kantaa maankäytön työkaluja käyttäen paljon suurempaan asiaan.

Siksi on erittäin ongelmallista, että emme käy tänään tätä keskustelua yhdessä yliopiston edustajien kanssa, vaan Raksilan maankäyttöä käsittelevä osuus on kaupungin sisäinen.

Maankäytön avulla voimme tehdä historiaa, myös sellaista historiaa, joka voidaan muistaa erittäin suurena virheenä. Näen, että tutkimuksen ja opetuksen toisistaan erottava kampusmalli sekä Linnanmaan toimijoiden välisten synergioiden ylenkatsominen on erittäin iso riski.

Vaikka usein olemme saaneet kuulla, että yliopisto kertoo suunnitelmistaan möhemmin, maankäyttöä ei voi erottaa yliopiston toiminnasta näin isossa asiassa. On todella surullista ja irvokasta, että keskustelemme tänään täällä yliopistolla keskenämme.

Keskustakampus ilmestyi politiikan pöydälle “ilmoitusasiana”. Koen, että poliittinen keskustelu olisi pitänyt käydä valtuustotasolla ennen kiirehtimistä eteenpäin. Me päättäjät olemme nyt tässä asiassa jälkijunassa ja se ei ole kenenkään etu.

(puheenvuoro pidetty Oulun kaupunginvaltuuston vieraillessa Oulun yliopistolla vierailun toisessa osuudessa, jossa olimme keskenämme yliopiston luentosalissa L4, joka muuten on kolkko sali. Vieressä olisi ollut luentosali L2, joka on kansallinen lippulaiva lajissaan)

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

2 vastausta aiheeseen “Puheenvuoro: keskustakampus voi olla historiallinen virhe. Toteutessaan se vie mennessään useita synergiaetuja”

Puhut asiaa, Jari. Yliopisto toimii itsevaltaisesti niin kuin Euroopan omistaja. Valtuusto kuitenkin kaavoituksesta päättää, ei yliopisto eikä marketit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights