fbpx
Kategoriat
Kaleva Kulttuuri Lautakunta Mielipidekirjoitukset Poliitiikka

Luuppi an­sait­see kat­ta­van ko­ko­nais­rat­kai­sun – sen takaa par­hai­ten se, että asiat kä­si­tel­lään pe­rin­poh­jai­ses­ti nor­maa­lis­sa po­liit­ti­ses­sa kä­sit­te­ly­jär­jes­tyk­ses­sä

Museo- ja tiedekeskus Luuppia käsitttelevä mielipidekirjoitus “Luuppi an­sait­see kat­ta­van ko­ko­nais­rat­kai­sun – sen takaa par­hai­ten se, että asiat kä­si­tel­lään pe­rin­poh­jai­ses­ti nor­maa­lis­sa po­liit­ti­ses­sa kä­sit­te­ly­jär­jes­tyk­ses­sä” Sanomalehti Kalevassa 25.9.2021

Mielipidekirjoitus Sanomalehti Kalevassa 25.9.2021: https://www.kaleva.fi/luuppi-ansaitsee-kattavan-kokonaisratkaisun-sen-ta/3982271

Museo- ja tiedekeskus Luupin tilaratkaisut puhuttavat oululaisia. Asiaa on käsitelty jo usean vuoden ajan. Valtuustokauden 2017 alussa saimme sivistys- ja kulttuurilautakunnan käsiteltäväksi osana palveluverkkoselvitystä ehdotuksen nimeltä ”Luupin kokonaisratkaisu”. Me allekirjoittaneet olemme olleet lautakunnan jäseniä myös edellisellä kaudella.

Osana kokonaisratkaisua tarkoitus oli luopua Ainolan museon rakennuksesta ja sijoittaa Oulun historiaa käsittelevä näyttely muihin Luupin tiloihin. Tuolloin Luupille hahmoteltiin uutta rakennusta ja mahdollisia sijainteja oli ehdolla useita, muun muassa Torinranta ja asemanseutu. Puhuttiinpa jopa wow-arkkitehtuurista.

Kävimme 2018 tutustumassa kulttuurimaa Ranskassa Lyonin Musee Des Confluences-tiedekeskukseen, jossa toimii myös antropologinen museo. Kävimme myös Pariisissa Louis Vuitton -museo ja -taidekeskuksessa.

Kokemukset molemmista kohteista olivat sekä museaalisesti, arkkitehtonisesti että kokonaisratkaisuiltaan vaikuttavia ja jäivät pysyvästi mieleen.

Asioita pidempään seuranneille on selvää, että Luupin tavoitteena on ollut perustamisestaan saakka pyrkiä toteuttamaan ainutlaatuinen historian, taiteen ja tieteen kokonaisuus, joka toimisi niin matkailullisena vetonaulana kuin kiinnostava kohteena alueen asukkaille ja toimijoille. Jo edellisen valtuustokauden alussa esiin nostettu “Luupin kokonaisratkaisu” on osa tätä suunnitelmien ja visioiden ketjua.”Odotamme, että sivistys- ja kulttuurilautakunta on vastuullisena toimijana mukana prosessissa tästä eteenpäin.” 

Vuoden 2018 jälkeen Luupin tilaratkaisujen kehittäminen jäi jonkinlaiseen kelluvaan tilaan, eikä alustavien visioiden jälkeen asiaan palattu sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksissa. Olemme saaneet muutamia infoja pyydettäessä, mutta varsinaisia päätöksiä tai linjauksia emme ole päässeet aiheesta tekemään.

Vuosien hiljaisuuden jälkeen Oulun kaupunginhallituksen alainen konsernijaosto päätti laittaa Pohjois-Pohjanmaan museon perinteikkään kiinteistön, Ainolan, myyntiin. Tämä päätös tehtiin ennen asian käsittelyä museo- ja kulttuuriasioista vastaavassa sivistys- ja kulttuurilautakunnassa. Edes infoa emme ole saaneet Luupin uusimmista suunnitelmista. Kulttuurista ja historiasta kiinnostuneet kuntalaiset kuitenkin olettavat, että Luupin kiinteistöihin ja kokoelmiin sekä museotyöhön liittyvistä asioista päätetään vastuulautakunnassa virkamiesten esittelystä. Nyt kätemme ovat osittain sidotut konsernijaoston tekemän päätöksen vuoksi.

On kaikkien oululaisten ja Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulun etu, että museo- ja tiedekeskuksella ovat toimivat ja nykyaikaiset tilat sekä korkeatasoiset näyttelyt ja kokoelmat. On korkea aika saada aikaan kattava kokonaisratkaisu. Sen takaa parhaiten se, että asiat käsitellään perinpohjaisesti normaalissa poliittisessa käsittelyjärjestyksessä. Odotamme, että sivistys- ja kulttuurilautakunta on vastuullisena toimijana mukana prosessissa tästä eteenpäin.

Suvi Helanen, (kesk.), vpj.
Heikki Kontturi, (vihr.)
Jari Laru, (kok.)
sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsenet 2017–2021 ja 2021–2025, Oulu

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights