fbpx

Mikä ihmeen Kandao? Omien sanojensa mukaan Kandao on hightech-alan yritys, joka toimii innovatiivisten kuvausvälineiden alalla kehittäen sekä kameroita että ohjelmistoja. Se on myös ensimmäinen kiinalainen yritys, joka on palkittu Consumer Electronic Shown:n parhaana kuvausalan innovaatio-palkinnolla. Kandao on yksi johtavista VR-teknologioiden kehittäjistä. Alla on muutamia Kandaon 360-kokouskameroiden saamia palkintoja.

Kandaon kokouskamerat ovat voittaneet useita suunnittelu- ja muotoilupalkintoja

Kaksi eri Kandaota vai sama neuvottelukamera kahdessa eri paketissa?

1. Sukupolvi: Kandao Meeting

Tämä ensimmäisen sukupolven Kandao Meeting 360 kamera on ns. tyhmä webbikamera, joka tekee ällistyttäviä asioita.

Kamera kytketään vain virtalähteeseen ja tietokoneeseen ja siinä kaikki. Sen jälkeen saat napattua kokouksen tai opetustilanteen kaikki osallistujat osaksi esim. Zoomin video- ja äänivirtaa. Kamerassa on vain muutama painike:

  • mode: kameran kuvaustilan valinta
  • mute: mikrofonin mykistäminen
  • +/-: äänenvoimakkuus
  • virta: paina kamera rungon sisään ja virta sammuu

Yksi maailman seitsemästä ihmeestä, vai onko?

2. Sukupolvi: Kandao Meeting Pro

Ensimmäisen sukupolven Kandao-kameraan verrattuna Pro mallissa on muutama lisäominaisuus, jotka joko tuovat tai ovat tuomatta lisäarvoa kameran käyttäjälle:

  • UNC-kierre: saat asennettua kameran jalustalle
  • Kaukosäädin: kameran kuvaustilaa (miten opetus/kokoustila näkyy kamerassa) voi säätää etänä yhdessä muiden asetusten kanssa.
  • HDMI-ulostulo: kameran voi kytkeä esim. videotykkiin tai näyttöön
  • Sisäänrakennettu Android: kameraan voi asentaa esim. Zoomin tai Teamsin

Kamera toimii myös samanlaisena usb-webcamina kuin 1. sukupolven kandao. Onko uusista ominaisuuksista oikeasti hyötyä? Se selviää tuossa videolla!

Kuinka kamera toimii esim. luentosalissa?

Kandaon kamerat on suunniteltu toimimaan joko pöydällä (molemmat) tai kamerajalkaan kiinnitettynä (Pro). Niiden teknologia on parhaimmillaan, kun henkilöitä on koolla muutama. Kokouskäytössä tämä siis toimii “täydellisesti”, sitä on turha edes enempää esitellä (kokeiltu on)

En ole voinut vielä testata kameroita ison opiskelijaryhmän kanssa, mutta teen sen syksyllä.

Olen kuitenkin kokeillut kuinka Pro malli toimii luentosalissa (Oulun yliopiston luentosali L2) eli kuinka tunnistusteknologia toimii pitkillä etäisyyksillä.

Varsin hyvin toimii (tyhjässä salissa) jopa henkilön seuranta. Suuremmilal ihmismäärillä asetukseksi täytynee ottaa kiinteä 180+180 näkymä, jossa seurantaa ei käytetä. Katsotaan, sen näyttää syksy. Ohessa kuitenkin “tyypit” seurannasta pitkillä etäisyyksillä:

Kaksi videota Kandao Meeting Pro kamerasta luentosalissa. Toimii ilman opiskelijoita 😉 Katsotaan syksyllä, miten toimii täydessä salissa.

Kannattaako hankkia 360-kokouskamera?

Olen aiemmin käyttänyt Insta360 PRO -kameraa, joka välittää tai tallentaa “raakaa” 360-videota katsojille. Eli se ei seuraa esim. puhujaa. Olinkin hyvin yllättynyt siitä, että kuinka käteviä nämä usb-liitäntään kytkettävät 360-kamerat ovat! Parhaimmillaan laite toimii “asenna ja unohda” -periaatteella, joka on kyllä suurta herkkua “näissä piireissä”.

Pedagogisessa mielessä tämmöinen kamera mahdollistaa joustavan hybridiopetuksen, koska se ei vaadi juuri opettajalta toimia – se seuraa toimintaa luokassa/kokoustilassa ihan ilman sen kummempia toimia.

Jos erehdyt ostamaan kalliimman Kandao Pro -mallin, tulet huomaamaan, että sen sisäänrakennetut ominaisuudet eli Android-pohjaiset Zoomit ja teamsit eivät olekaan ehkä niin ihania käyttökokemukseltaan. Ainakin itse käytin Pro-mallia lopulta ihan “samanlaisena” usb-kamerana kuin tuota ensimmäisen sukupolven laitetta.

No, makuasioita. Mutta nämä molemmat ovat “mulkaisu” tulevaisuuteen! Tältä siis näyttää tulevaisuuden webbikamera. Vastaavia ovat mm. Meeting Owl 360 ja Ozbot..

Huisaa!

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights