fbpx
Kategoriat
MunOulu

Yökirjan synkkyydestä kohti kukoistavaa kulttuuri-​Oulua

Kirjoitus on julkaistu 9.6.2021 MunOulun sarjassa: “näkökulma-kirjoituksia vaaleihin”. https://www.munoulu.fi/artikkeli/-/id/kuntavaalit2021-yokirjan-synkkyydesta-kohti-kukoistavaa-kulttuuri-oulua-jari-laru-372-

Oulun ja oululaisten itseluottamus kaipaisi parantamista. Olemme jotenkin juuttuneet Kirsti Simonsuuren Pohjoisen yökirjan sielunmaisemaan. Hän kuvasi 80-luvun alussa Oulua kaupunkina, joka muistuttaa antiikin manalaa, Danten pohjimmaista kylmää helvettiä tai kalevalaisittain pimeää pohjolaa.

Simonsuuren teosta luettiin aikoinaan avainromaanina Oulusta ja sen yliopistomaailmasta. Sen Oulu-kuva on kriittinen, pohjoinen ja pimeä.

Jotenkin välillä tuntuu, että kaupungissamme yritetään elää todeksi tuota Oulu-kuvaa. Kaupungin (keskustan) veto- ja pitovoimaa arvioidaan usein erittäin negatiivisin sanankääntein, puhumattakaan lähitulevaisuudessa uhkaavista suorastaan raamatullisista vitsauksista. Jopa yliopistoa ollaan siirtämässä viisi (5) kilometriä sen vuoksi, että tulevaisuus ei olisi ainakaan nykyisyyttä pahempi.

Harmaasävyihin sukeltava oululainen itsetunto saavutti onneksi käännepisteen viime viikon keskiviikkona, jolloin kansainvälinen puolueeton raati arvioi Oulun kaupungin täyttävän parhaiten eurooppalaiset kulttuuripääkaupunkikriteerit. Kyseessä on merkittävä asia, koska arvioinnin tehneellä monijäsenillä raadilla ei ole suhteita kaupunkiin tai sen toimijoihin.

Olen täysin varma siitä, että kulttuuripääkaupunkihanke palauttaa alueemme asukkaiden itseluottamuksen ja tuo kauan kaivattua pöhinää kaupunkiimme ja koko Pohjois-Suomeen! Seuraavaksi luon katseen 2030-luvulle, millainen Oulu silloin on.

Oulu2026 hankkeen jälkeen Oulu on luovuutta huokuva, elinvoimainen kaupunki ja alue, joka houkuttelee vierailijoita ja pitää huolta nykyisistä asukkaista. Matkailijoiden määrä kaupungissa ja alueellamme on kasvanut, ja se näkyy virkeytenä taloudessa, kaupunkikuvassa, kaupoissa ja ravintoloissa.

Vuonna 2030 oululaiset kertovat kuinka kaupunki on sielukas ja vireä paikka. Asukkaat hyötyvät monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ja elävästä kaupungista. Ihmisten hyvinvointi on kasvanut ja kaikenlainen aktiivisuus on lisääntynyt.

Kulttuuri on vahvistanut asemansa paremman tulevaisuuden rakentavana voimana ja uudet yleisöt ovat löytäneet tiensä kulttuuritapahtumiin. Luovien alojen työpaikat ovat lisääntyneet kaupungissa ja hankealueella merkittävästi. Kerrannaisvaikutukset näkyvät matkailu- ja ravintola-alalla.

Kaupunkimme on 2030-luvulla kansainvälisempi ja avoimempi kuin koskaan, sillä kulttuuripääkaupunkihankkeen myötä kehittynyt eurooppalainen yhteistyö on vahvistanut ja uudistanut paikallista osaamista.

Pohjoisen-Suomi on vetovoimaisempi ja alueemme huomataan myös Euroopan tasolla. Pohjoisen kaupungit ja kylät ovat parantaneet elinvoimaansa, koska työikäset eivät enää muutakaan isoihin kaupunkeihin.

Nämä Oulu2026-hankkeen ajatukset ovat puolueettoman, ulkopuolisen, arviointilautakunnan hyväksi havaitsemia. 2030-luvulla Simonsuuren Oulun antiikin manala on muuttunut Elysionin kentiksi. Danten helvetistä on versonut pohjoinen paratiisi ja Kalevalan muinainen Sampo on oululaisten oma kirjokansi takoen vaurautta ja hyvinvointia.

Oulu tarvitsee kipeästi juuri nyt kulttuuripääkaupunkihanketta. Onnistuessaan se parantaa alueemme elinvoimaa ja asukkaiden itseluottamusta. Me kaikki olemme tekemässä kulttuurikaupunkivuotta ja me olemme sen ansainneet.

Onnea vielä kerran meille kaikille kulttuuripääkaupunkihankkeesta!

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights