fbpx
Kategoriat
Kaleva Mielipidekirjoitukset Poliitiikka

Lin­nan­maa tarjoaa mer­kit­tä­viä ka­sau­tu­mis­etu­ja – mitä li­sä­ar­voa päi­vit­täis­ta­va­ra­kau­pan suur­yk­si­köt tuovat kan­sain­vä­li­sen tie­de­yli­opis­ton toi­min­nal­le?

Mielipidekirjoitukseni Kalevassa 24.4.2021

Mielipidekirjoitus on julkaistu Sanomalehti Kalevassa 24.4.2021: https://www.kaleva.fi/linnanmaa-tarjoaa-merkittavia-kasautumisetuja-mita/3545531

Juhana Siljander esitti (Kaleva 11.4./Lukijalta), että keskustakampus tulisi rakentaa ydinkeskustaan. Keskustaan syntyvä kriittinen massa loisi pohjan uudelle innovaatiokeskukselle ja tarjoaisi merkittäviä kasautumisetuja toimitilojen täyttyessä yliopistosta hyötyvistä yrityksistä.

Siljander jättää tarkastelematta Linnanmaan kampuksen ympäristön kasautumisedut. Siellä sijaitsevat korkeakoulujen ohella keskeiset sektoritutkimuslaitokset, merkittävä määrä ict-alan ja mahdollisesti myös Nokia. Toimintojen siirtäminen keskustaan heikentäisi kaupungin etelä-pohjois-suunnan tasapainoa.

Linnanmaan kampuksen sisäiset kasautumisedut ovat myös melkoiset. Kyseessä on maamme ainoa kampus, jossa yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimivat samoissa sisätiloissa. Aie siirtää toimintoja keskustaan johtaa toteutuessaan Linnanmaan monitieteisen tiede- ja teknologiayhteisön näivettymiseen ja korkeakoulujen välisen kilpailuedun menettämiseen.

Maamme muut merkittävät ict-alan kampukset sijaitsevat Otaniemessä ja Hervannassa. Molempien läheisyydessä on alan merkittäviä yrityksiä ja sektoritutkimuslaitoksia sekä opiskelija-asuntoja. Siellä ei olla suunnittelemassa toimintojensa hajasijoittamista. He näkevät kasautumisteorian edut, mutta meillä puuhataan päinvastaista.

“Linnanmaan kampuksen sisäiset kasautumisedut ovat myös melkoiset. Kyseessä on maamme ainoa kampus, jossa yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimivat samoissa sisätiloissa.” 

Raksilan markettien viereen suunniteltua rakennusta perustellaan väestöennusteilla ja tulevaisuuden vetovoimatekijöillä. Tulevaisuus on argumentoinnin kannalta turvallinen valinta, koska kukaan ei voi tarkastaa väitteiden järkevyyttä.

Käytetty väestöennuste perustuu vuoden 2019 tilanteeseen, joka oli kaikkien aikojen syntyvyysminimi maassamme. Ennuste osoittaa vain sen, millainen väestökehitys on luvassa, jos viimeaikainen väestökehitys jatkuisi muuttumattomana seuraavat vuosikymmenet. Jos laskuvauhti syntyvyydessä pysyy tilastokeskuksen ennusteen mukaisena, Oulun yliopiston kampuksen sijainti on ongelmista vähäisimpiä.

Kasautumisteoria asettuu outoon valoon tarkasteltaessa myös Raksilaan suunnitellun yliopistorakennuksen aluetta: naapureina olisivat Keskon ja Arinan marketit. Mitä lisäarvoa päivittäistavarakaupan suuryksiköt tuovat kansainvälisen tiedeyliopiston toiminnalle?

Raksilaan tulee kaupan yksiköiden ohella sijoittaa kulttuurin, liikunnan, vapaa-ajan ja asumisen toimintoja sekä matkakeskus. Nämä olisivat jokaisen oululaisen ja vierailijan käytettävissä. Keskustan elinvoimaa tukevat parhaiten maksukykyiset asiakkaat, jotka nyt tekevät ostoksensa siellä missä pysäköinti on helppoa ja edullista. Keskustasta tulee tehdä houkuttelevampi myös autoileville oululaisille.

Yliopiston toiminnoista keskustaan sopii mainiosti nykyisenkaltainen yliopiston tunnettavuutta ja tieteen popularisointia edistävä matalan kynnyksen tila. Varsinaisen tiedeyhteisön ytimen muodostavat kuitenkin nykyiset kampukset Kontinkankaalla ja Linnanmaalla.

Jari Laru

KT, valtuutettu

sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen

kuntavaaliehdokas (kok.)

Oulu

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights