Tervetuloa Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan digiluokkaan
Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta muutti uusiin tiloihin vuosien 2018-2019 taitteessa. Tiedekunnalle rakennettiin runsaasti uusia erityisopetustiloja joissa on otettu huomioon nykyaikainen esitystekniikka ja muuntojoustavuus. Paneudun tässä tekstissä erityisesti minulle rakkaaseen opetustilaan, eli digiluokkaan 🙂
Muutama yleisnäkymä opetustilaan
Tässä artikkelissa luon yleiskatsauksen tiedekuntamme digiluokkaan. Digiluokka on 24/7 tila, jossa tilassa vapaasti olevat välineistöt ovat opiskelijoiden vapaassa käytössä. Osa opetusvälineistöstä on kulunvalvonnan tai murtohälytyksen piirissä, koska kuka tahansa pääsee omalla kulkukortillaan tilaa käyttämään.
HOX 🙂 Valitettavasti etäopetus on jatkunut Oulun ylipistossa(kin) pitkään, joten tila on alkanut muuttua varaston ja poikamiesboksin risteytykseksi 🙂 Tilanne kyllä korjaantuu aikanaan.
Kuvassa 1. näkyy luokan takaosa, jossa vasemmassa reunassa rulo-oven takana ovat kannettavat tietokoneet, tabletit ja tilan tekniikka (internet ja AV kytkimet, vahvistimet ym). Oikean reunan magneetti-tussitaulupintaisten liukuovien takana on runsaasti säilytystilaa. Sekä rulo-ovi, että liukuovet ovat kulunvalvonnan piirissä ja mahdollistavat tilan vapaamman käytön opetusaikojen ulkopuolella.
Kuvan oikeassa reunassa on värkkäilynurkka, josta löytyy 2 3D tulostinta, vinyylileikkuri, laserleikkuri, värkkäilykärry ja “tavaralaatikosto”. Kaikki laitteet ovat turvallisuudeltaan sellaisia, että opiskelijat voivat käyttää niitä vapaasti myös opetusaikojen ulkopuolella.
Luokan ikkunaseinä (kuva 4) on samalla avattava desibeliseinä. Tilan saa siis tarvittaessa yhdistettyä aulaan, esim. tapahtumia varten. Suoraan edessä on myös opiskelijoiden kahvila ja katsomoportaikko (joka ei näy). Katsomoportaikko avautuu taas kohti draamaluokan siirtoseinää. Katsomoportaikossa on videotykki ja draamaluokan siirtoseinän edessä moottoroitu valkokangas kaiuttimineen, jotta portaikkoa voi käyttää esim. pieniin kokoontumisiin.
Digiluokan toinen ikkuna on itse asiassa vitriini. Vitriinissäkin on runsaasti sähköpistorasioita, jotta siellä voi pitää esillä erilaisia sähköä tarvitsevia opiskelijatöitä, pyörittää näyttöä jne.
Digiluokan edusta on suunniteltu siten, että siinä voidaan tarvittaessa opettaa. Kuvassa oleva näyttö saadaan kytkettyä luokan esitystekniikkaan, mutta se toimii myös itsenäisesti (kuvassa infoTV:nä).
Normaalitilassa tämä alue on osa opiskelijoiden pyörittämää Olo-kahvilaa.