fbpx
Kategoriat
Kaleva Lautakunta Mielipidekirjoitukset Poliitiikka

Koronan vai­ku­tuk­set kun­ta­lai­siin ar­vioi­ta­va – ar­vioin­ti on hyvä tehdä pei­la­ten Oulun ti­lan­net­ta ajan­ta­sai­siin tut­ki­mus­tu­lok­siin

Sanomalehti Kaleva julkaisi tänään 28.2.2021 Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsenten yhteisen mielipidekirjoituksen. Alkuperäinen teksti löytyy täältä: https://www.kaleva.fi/koronan-vaikutukset-kuntalaisiin-arvioitava-arvioi/3397221

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen jokaisen kuntalaisen näkökulmasta. Koronapandemia muutti kuntalaisten arkea monilta osin ja vaikutti moninaisesti fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, taloudelliseen, koulutukselliseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin ja kunkin elämäntilanteeseen. Myös vuosi 2021 on alkanut erilaisten rajoitusten merkeissä.

Pitkään jatkuneen poikkeuksellisen tilanteen vuoksi on erittäin tärkeää, että kaupungissa arvioidaan koronan vaikutukset kuntalaisiin ja heidän arkeensa ja tehdään tarvittavat korjaavat toimenpiteet yhteisvastuullisesti hallintokuntien välillä. Tämä on välttämätöntä, jotta kunta voi palautua kriisistä ja järjestää palvelut oikein, kohdennetusti ja tehokkaasti.

Kaupungissa vuonna 2020 tehtyjen päätösten ja säästöjen vaikutukset ja koronaepidemian muut vaikutukset toimintaan ja kuntalaisten arkeen on mielestämme arvioitava kattavasti 1. lasten ja nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta, 2. oppimisen ja erityisen tuen tarpeen näkökulmasta, 3. henkilöstön hyvinvoinnin näkökulmasta, 4. taloudellisen, alueellisen, sukupuolten ja sosiaalisen eriytymisen näkökulmista ja muista näkökulmista, jotka ovat merkittäviä eri ikäisten kuntalaisten hyvinvointia arvioitaessa.

On myös arvioitava henkilöstön, esimerkiksi opettajien täydennyskoulutuksen tarve koronan jälkien korjaamiseksi.Juttu jatkuu mainoksen jälkeenJuttu jatkuu

Covid-19 pandemian vaikutuksista on ilmestynyt ja ilmestyy lähiaikoina nuorisotutkijoiden, koulutuksen järjestäjien ja muiden asiantuntijatahojen raportteja ja tutkimuksia. Arviointi on hyvä tehdä peilaten Oulun tilannetta ajantasaisiin tutkimustuloksiin. Tarvittaessa on syytä tehdä paikallinen tilannekartoitus ja arviointi koronan vaikutuksista yhdessä tunnustetun arvioitsijatahon kanssa.

Satu Haapanen (vihr.)
Lauri Nikula (kesk.)
Jari Laru (kok.)
Kaarina Kailo (vas.)
Yrjö Harju (sd.)
Anne Snellman (sin.)
Suvi Helanen (kesk.)
Matti Roivainen (kok.)
Ville Luotola (vas.)
Heikki Kontturi (vihr.)
Aira Lievetmursu (sd.)
Jani Alakangas (kesk.)
Anna Rounaja (kok.)
Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsenet

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights