fbpx
Kategoriat
Mielipidekirjoitukset Muut lehdet Poliitiikka

Mitä kuuluu Oulun yhdyskuntalietteiden käsittelylle

Forum 24:n 17.2.2021 julkaisema mielipidekirjoituksemme

Alkuperäinen käsikirjoitus:

Mitä kuuluu Oulun kaupungin yhdyskuntalietteiden käsittelylle?

Oulun kaupungin yhdyskuntalietteiden käsittely kompostoimalla on herättänyt mielipiteitä vuosikymmenten ajan, on toiminta sijainnut sitten Oulun jätevedenpuhdistamon vieressä tai 2km Jäälin ostoskeskuksesta Vasikkasuon alueella, jossa toiminta päättyi keväällä 2020.

Minne 200 000 asukkaan yhdyskuntalietteet loppusijoitetaan tällä hetkellä? Oulun kaupungin yritys järjestää lietteiden käsittely “innovatiivisella” tavalla on jumissa markkinatuomioistuimessa (MAO:133/20) Gasumin valitettua päätöksestä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aiottua mädätyslaitosta ei ole voitu rakentaa.

Näihin päiviin saakka yhdyskuntalietteitä on käsitelty Jäälin läheisyydessä, joka on herättänyt suurta vastustusta alueen asukkaiden keskuudessa. Asiaa on käsitelty kaksi kertaa korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka. Viimeinen KHO:n päätös (16/0595/3) oli luonteeltaan merkittävä, sillä siinä todettiin, että taivasalla tehtävä lietteiden aumakompostointi ei ole enää BAT-määritysten mukaista toimintaa. Päätös johti kompostointitoiminnan päättymiseen Jäälin välittömässä läheisyydessä keväällä 2020. Lietettä syntyy kuitenkin näin isossa kaupungissa päivittäin suuria määriä, joten paine siirtyi vain toisaalle.

Yllättäen viime syksynä paljastui, että lietteitä oli ajettu Ylikiimingin Hakasuolle, jossa sitä säilytettiin aumattuna taivasalla kaksi kuukautta. Kun aumattu liete lopulta levitettiin, kyseinen “peltoalue” (entinen turvesuo) jäi runsaiden sateiden myötä tulvan alle, ollen yhtenä ”järvenä”. Nitraattiasetus määrää, ettei yhdyskuntalietettä saa levittää sellaiselle alueelle, jossa on olemassa tulvariski. Hakasuon toiminta on ollut nitraattiasetuksen ja -direktiivin, ympäristönsuojelulain sekä aumakompostointia koskevien BAT-määräysten vastaista toimintaa.

Alueelta otetuista maa- ja vesinäytteistä on löytynyt erittäin korkeita typpi- ja fosforiarvoja, joita on luultu suuruutensa takia jopa mittavirheiksi.  On yhteiskunnallisesti merkittävää, että alueen valumavedet päätyvät Naturasuojeltuun Kiiminkijoen vesistöön. Vesienhoidon tavoitteena koko EU:ssa on saavuttaa pinta- ja pohjavesien vähintään hyvä tila. Samalla vesien tila ei saa myöskään heiketä. Yllä kuvattu toiminta on vastoin tätä tavoitetta.

Oulun seudun ympäristötoimi määräsi lietteen sijoittamisen Hakasuolle keskeytettäväksi sen jälkeen, kun asukkaat ilmoittivat hajuhaitoista. Kiusallinen tilanne on johtanut siihen, että vastuullista viranhaltijaa on jouduttu etsimään aina ympäristöministeriöstä saakka. 

On yleisesti tiedossa, että lopulliset ratkaisut odottavat markkinatuomioistuimen päätöksiä. Keskeneräinen hankintaprosessi ei kuitenkaan oikeuta käyttämään sellaisia ratkaisuja, jotka ovat ympäristölle haitallisia ja lainvastaisia. Oulun kaupungin yhdyskuntalietteet tulisi saada asianmukaisesti käsitellyiksi alusta loppuun saakka, vaikkapa mädättäen, mahdollisimman nopealla aikataululla. 

Kaupunginvaltuutetut

Eeva-Maria Parkkinen (kesk)

Jari Laru (kok)

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights