fbpx
Kategoriat
Kaleva Kulttuuri Mielipidekirjoitukset Poliitiikka

Kie­ri­kin si­jain­ti on mah­dol­li­suus – museo voisi toimia myös mo­ni­paik­kai­se­na, osa Kie­ri­kis­sä ja osa muualla Oulussa

Mielipidekirjoitus on julkaistu Sanomalehti Kalevassa 22.1.2021: https://www.kaleva.fi/kierikin-sijainti-on-mahdollisuus-museo-voisi-toim/3284045

Oulun kaupunginhallituksen päätös hakea valtakunnallista Erä- ja luontokulttuurimuseota oli hieno päätös. Kaupunginhallitus kuitenkin katsoi, että Kierikki ei ole paras paikka syrjäisen sijaintinsa ja joukkoliikennepalveluiden puuttumisen vuoksi, ja siksi sijoituspaikkaa haetaan mahdollisimman keskeiseltä paikalta kaupungin keskustasta tai sen läheisyydestä.

Tämä olisi mielestämme karhunpalvelus kyseisen museon toimintaperiaatteille. Erämuseon tulisi olla riittävän etäällä kaupunkimaisesta miljööstä, jotta se pystyisi tarjoamaan aidon erämaakokemuksen. Kierikin syrjäisyys ei ole tässä yhteydessä heikkous vaan vahvuus.

Kaupunginhallitus perustelee kantaansa sillä, ettei Kierikkiin ole joukkoliikenneyhteyksiä. Yli-Iin puuttuvat joukkoliikenneyhteydet tulee palauttaa toteutuu museo tai ei, sillä Kierikin nykyinen toiminta ja alueen asukkaat kärsivät yhteyksien puutteesta.

Yli-Ii, ehkä kaupunkilaisten yllätykseksi, sijaitsee nopean Rovaniemi-yhteyden varrella, Rovaniemeltä ajaa Yli-Iihin reippaassa puolessatoista tunnissa ja se näkyy kylän läpi kulkevassa liikenteessä. Myös Pudasjärvi laajoine eräalueineen sijaitsee vain 60 kilometrin päässä.Juttu jatkuu mainoksen jälkeenJuttu jatkuu

Yli-iiläiset kutsuvatkin kyläänsä Lapin portiksi Suomen eteläisimmän poronhoitoalueensa vuoksi. Tämä eksoottinen matkailuvaltti pitäisi myös ottaa huomioon: Kylän keskustassa käyskentelee poroja!

Oulua tulee kehittää tasapuolisesti. On rikkaus, että kaupunkimme alueelta löytyy myös maaseutumaista ympäristöä, johon metsästys, kalastus ja muu eränkäynti sopivat erinomaisen luontevasti.

Kierikin alue on kansainvälisesti tunnettu ja arkeologisesti merkittävä. Viime vuosien aikana olemme saaneet lukea lehdistä kansainvälisten asiantuntijoiden Kierikkiä puolustavia kirjoituksia.

Oulun kaupunki on päättänyt satsata Kierikkikeskuksen toimintaan, joka koostuu päärakennuksen kokoelmasta, kaivausalueista ja kivikauden kylästä. Näiden toimintojen läheisyyteen sopii erinomaisesti valtakunnallinen erämuseo.

“Joka tapauksessa erämuseon tulisi olla siellä missä luonnon voi todella aistia: Luonnossa.” 

Kierikin nykyiset rakennukset edustavat korkealaatuista hirsiarkkitehtuuria, joita voidaan laajentaa erä- ja luontokulttuurimuseon tarpeisiin. Turistit etsivät nykyään myös luonnonrauhaa, sitä tarjoaa Kierikissä jo nykyisin toimiva hotelli ja ravintola, jonka vierestä aukeaa laaja erämaa sekä 27 kilometrin luontopolku.

Mielestämme Oulun kaupungin tulisi tutkia tarkemmin jo nyt kansainvälisen Kierikin mahdollisuudet erämuseohankkeeseen. Meidän mielestämme se soveltuisi tunnin matkan päähän lentokentästä mitä mainioimmin. Museohan voisi toimia myös monipaikkaisena, josta osa Kierikissä ja osa muualla Oulussa. Joka tapauksessa erämuseon tulisi olla siellä missä luonnon voi todella aistia: Luonnossa.

Kierikki ry tukiyhdistyksen puolesta:

Tytti Isohookana-Asunmaa
kunniajäsen

Merja Paloniemi
puheenjohtaja

Pirkko Mattila
varapuheenjohtaja

Virpi Räisänen
sihteeri

Leena Viitanen
rahastonhoitaja

Jari Laru

Kaisa Hökkä

Jenna Järvikivi

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights