Kategoriat
Henkilökuva Matkailu

Roadtrip Oulu-Skopje-Oulu (~9400km)

Kesällä 2019 jatkoimme uhkarohkeata automatkailua. Puoliso toi keväällä 2019 työmatkaltaan luonnoksen Via Karpathia reitiksi, joka kulkisi aikalailla suoraan Puolasta Kreikkaan. Sepäs olisikin mielenkiintoinen reitti, sillä olimme joka tapauksessa suunnittelemassa matkaa ystävämme luo Pohjois-Makedoniaan.

No, tuumasta toimeen! Luin talvella koko nipun erilaisia Romaniaa ja Bulgariaa käsitteleviä matkaoppaita. Ne ja Makedoniaa esittelevät kirjat olivat täynnä mitä hurjempia kuvauksia liikenteestä ja olosuhteista. Tutkin samalla karanavaanareiden, pallontallaajien jne. kuvauksia netistä ja ne olivat paljon tasapainoisempia ja tuoreempia. Niiden perusteella tieverkosto alkoi olemaan jokseenkin kunnossa, joten me kokeneita automatkailijoina rohkaistuimme toteuttamaan tämän hurjahkon reissun.

Suomen rajojen ulkopuolella mittariin kertyi lopulta 8600km (josta on yhteenveto koko artikkelin lopussa). Kun siihen lisätään ajomatkat Suomen sisällä puolison vanhempien kesäpaikkaan Lopelle, tuleepi mittariin miltei 10.000km Oulun ulkopuolella tapahtunutta ajoa 🙂

Suunnittelu käynnistyy (alla tyypillinen matkaexcel)

Alla on upotettuna meidän #simollamakedoniaan -excel, josta puuttuu paluumatka. Miksi? No siksi, että suunnittelen excelissä aina menomatkan kohteeseen ja paluumatka selviää sitten kun palataan. Eihän sitä voi ennakkoon tietää milloin paluumatka alkaa ja mitä reittiä pitkin se tapahtuu. Menomatka pitää kuitenkin tarkasti suunnitella, koska perille on päästävä 🙂 Tässä tapauksessa myös paluumatkaa piti suunnitella yölautan verran: eli matkaliput lautalle Kreikasta-Italiaan piti varata.

Kuten Excelistä huomaatte, suunnittelen majoitukset hyvin usein AirBnB:n varaan ja yön tavoitehinta per 5henkeä on 50eur ja maksimissaan 100eur. Aika makoisia majapaikkoja löytyy myös sill rahalla, mutta pitää kyllä käyttää aikaa etsimiseen.

Kuvan kartta on tallennettu kuvaksi vasta 2021 koronan aikana, joten covid-19 varoitus näkyy siinä 🙂 Matka tehtiin toki jo vuonna 2019

Alla olevassa Instagram-upotuksessa on yleiskokemuksia Via Karpathialla ajamisesta. Kun selaat tätä sivua alaspäin, pääset näkemään varsinaisia matkapäivityksiä reissustamme. Huh, että oli upea kokemus!

Seikkailu alkaa! Tästä siis alkaa varsinainen matkakertomus!

Via Balticalle vironlautalla

Latvia

Liettua

Puola

Slovakia

Romania

Bulgaria

Pohjois-Makedonia

Skopje

Ohrid-Järven matkailu-alue

Kreikka-Italia

Italia

Saksa

Teksti puuttuu (pitää etsiä Facebookista)

Tanska

Ruotsi

Teksti puuttuu. Pitää etsiä Facebookista 😉

Loppuyhteenveto

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *