fbpx
Kategoriat
Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuustossa pidetyt puheenvuorot Poliitiikka

Puhe kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.11.2020

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja yleisö. Oulun yliopisto on ensimmäinen korkeakoulu maassamme, jossa teknillinen korkeakoulu ja perinteinen tiedeyliopisto yhdistettiin. Tavoitteena oli, että eri tieteenalat vuorovaikuttaisivat monitieteisesti keskenään yhdessä kiinteässä kokonaisuudessa.

Linnanmaan kampuksen arkkitehtoninen idea on ollut tukea tätä monitieteisyyttä, eikä vastaavaa toiminnallista kokonaisuutta ole kyetty luomaan missään muualla maassamme. Se on kilpailuetu verrattuna muihin yliopistoihin niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Oulun yliopisto on arkkitehtuuriltaan uniikki ja sen keskuskäytävä eli väylä toimii erinomaisesti arktisissa oloissamme ja yhdistää yliopiston eri toiminnot toisiinsa.

Oulun yliopisto on niin keskeinen instituutio koko pohjois-suomelle, että päätös toimintojen hajasijoittamisesta ei ole pelkästään yliopiston oma asia. Oulu tunnetaan teknologiakaupunkina, jossa yritykset ovat tuoneet vaurautta niin kaupungille kuin kaupunkilaisille.

Yleiskaavassa Kontinkangas ja Linnanmaa on nimetty innovaatiokeskittymiksi, jollainen Raksila ei siis ole. Linnanmaan innovaatiokeskittymässä on keskeistä yhteistyö yritysten, sektoritutkimuslaitosten ja korkeakoulujen välillä. Ammattikorkeakoulu aloitti Linnanmaan kampuksella syksyllä 2020.

Nokia on tehnyt suunnitteluvarauksen toimintojensa mahdollisesta siirtämisestä Linnanmaan innovaatiokeskittymän alueelle. Nokian suunnitelmat kertovat Linnanmaan kokonaisuuden merkittävästä vetovoimasta.

Linnanmaan innovaatiokampuksen keskeinen idea on se, että yritykset, tutkimuslaitokset ja korkeakoulut sijaitsevat lähekkäin. Osaaminen ja tieto liikkuvat helposti toimijoiden sijaitessa lähellä toisiaan. Aivan kuten mm. Luulajassa tai Stanfordissa. Tästä asiasta on tehty myös tutkimusta.

Kuitenkin tässä tilanteessa Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto ovat yhdessä valmistelleet keskustakampusta Raksilan kaupallisten palveluiden ja vapaa-ajan palveluiden alueelle. Uusimpien tietojen perusteella keskustaan olisi siirtymässä tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, kauppakorkeakoulu, humanistit ja kirjasto.

Tänä päivänä uudet tieteelliset avaukset perustuvat monimutkaisten ilmiöiden tutkimiseen yhteistyössä eri tieteenalojen tutkijoiden välillä. Esimerkiksi tekoälyn ja oppimisanalyytiikan tutkimus vaativat usean eri tieteenalan tutkijoiden yhteistyötä. Etäisyyden lisääminen keinotekoisen kampuksen avulla heikentää yliopiston kykyä suoriutua päätehtävistään.

Kaupungin ja kaupungin asukkaiden kannalta keskustakampus on musta joutsen, joka on jo vaikuttanut mm. asemakaavoitukseen, asuntorakentamiseen ja piensijoittajien tuotto-odotuksiin heiluttaessaan pohjois-eteläsuuntaisen Oulun tasapainoa ja luodessaan epävarmuutta sekä Raksilaan että Linnanmaalle. Joen pohjoispuolella Linnanmaa on muodostanut merkittävän akateemisen aluekeskuksen kaupallisten palveluiden ja hallinnon keskittyessä ydinkeskustaan ja eteläiseen Ouluun.

Oulua tulee kehittää kokonaisuutena, pelkkä ydinkeskusta ei ole kuin yksi pieni osa kaupungistamme.  

Yliopiston tehtävä ei ole huolehtia kaupungin vetovoimasta, vaan se kuuluu kaupungin toimialaan

Yliopiston tehtävä on toisaalla, kasvattaa uusia sukupolvia yhteiskunnan kannalta keskeisiin tehtäviin ja huolehtia innovaatioiden synnyttämisestä ja perustutkimuksen jatkuvuudesta. Oulun yliopistolla ei ole pulaa toimitiloista, vaan hyvistä ideoista ja ajatuksista.

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights