fbpx
Kategoriat
Kaupunginvaltuustossa pidetyt puheenvuorot Poliitiikka Puheet

ASIAKOHTA: 9§ Hankeselvityksen tekeminen, Niemenrannan ja Salonpään koulut

Ihan hetkisen kuluttua normaalit ihmiset asettuvat katsomaan iltauutisia. Minä asetun mikrofonin ääreen ja pidän alla olevan puheen.

ASIAKOHTA: 9§ Hankeselvityksen tekeminen, Niemenrannan ja Salonpään koulut

Arvoisa puheenjohjaja ja valtuutetut

Tämä Salonpään koulun tapaus on malliesimerkki siitä, kuinka poliittiset intohimot vievät peruskoulua kuin litran mittaa.Työryhmä on selvittänyt vaihtoehtoja Salonpään koulun tulevaisuudesta. Suurimmat intohimot ovat selvästi vaihtoehtojen 0-2 ja 0-6 välillä. Pelkän päiväkodin käsittävä vaihtoehto ei ole ollut käsittääkseni poliittisen päätöksenteon kohteena lainkaan.

Googlen karttapalvelun perusteella Salonpään ja Niemenrannan välillä on 3km välimatka. Eli osa valtuutetuista haluaa rakentaa 0-6lk peruskouluja alle 5km koulukuljetusrajan. Jäälin suuralueella Välikylän kaupunginosassa oli 0-2 peruskoulu jonka etäisyys Jäälin palveluista oli 3,5km. Nyt sitäkään ei enää ole, vaan lapset kulkevat pääosin pyörillä Jäälin kouluun.

Valtioneuvoston asetuksella säätämä tuntijako määrittää nivelkohdat, joiden mukaisesti perusopetus jakautuu vuosiluokkiin 1-2, 3-6, sekä 7-9lk muodostamiin kokonaisuuksiin. Nivelkohdat ovat sen verran merkittäviä, että esim. toisen vuosiluokan päätteeksi tehdään erityinen arviointi, jollainen tehdään myös kuudennen vuosiluokan päätteeksi.

Maassamme on nykyään hyvin tyypillistä tarjota asukkaille lähipalveluna 0-2 vuosiluokkien koulu. Kaupungissammekin on useita 0-2 kouluja, kuten on myös 1-4lk ja 5-9lk kouluja.Arvoisat valtuutetut, kaupungin koulujen opettajat ja oppilaat ovat jo vuosia joutuneet kärsimään meidän valtuutettujen päättämättömyydestä ja riittämättömästä käyttötaloudesta.

Koulujen henkilökunta ja huoltajat eivät pienestä valita, mutta nyt viimeisen vuoden aikana olemme saaneet näistä epäkohdista lukea myös sydäntä särkeviä yleisönosastokirjoituksia.

Salonpään 0-2 koulu olisi valtioneuvoston nivelkohtia koskevan asetuksen mukainen. Rakentamalla pieni 0-6lk koulu 3km päähän toisesta koulusta avaamme Pandoran lippaan joka toimii kuntalaisten etua vastaan.Seinät eivät edelleenkään opi eivätkä opeta.

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights