fbpx
Kategoriat
Kaleva Kaupunginvaltuusto Lautakunta Mielipidekirjoitukset Poliitiikka

Kiiminki ansaitsee monitoimitalon – Jokirannan koulun paikka on SYKE-talon ja lukion läheisyydessä

Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Kalevan Mielipiteitä -palstalla 4.11.2017.

Liikelaitos Oulun Tilakeskuksen johtokunta päätti 19.10 pidetyssä kokouksessaan esittää Jokirannan koulun hankeselvitykseen liittyen seuraavan lausunnon: “Jokirannan nykyistä koulua ei peruskorjata, vaan se korvataan uudisrakennuksella Kiimingin lukion yhteyteen. Uudisrakennuksen ensisijainen toteutusvaihtoehto on elinkaarimalli ja väistötiloiksi hankitaan tilaelementtiratkaisu. Uudisrakennushanke ja väistötilojen tilaelementit otetaan huomioon talousarvion 2018 investointiohjelmassa. Tilaelementit hankitaan kevään 2018 aikana ja uudisrakennushanke kaavamuutoksineen pyritään toteuttamaan selvityksessä esitetyllä aikataululla.”

Kiimingin Jokirannan koulun vanhempaintoimikunta on ottanut osaltaan kantaa tilakeskuksen johtokunnan lausuntoon pitäen sitä hyvänä, sillä vanhempaintoimikunta pitää välttämättömänä opetuksen siirtämistä tilaelementteihin. Heidän mukaansa sijainti lukion yhteydessä lisäisi myös synergiaa niin kirjasto- ja kulttuuripalveluiden kuin alueen liikuntapaikkojenkin kanssa.

Jokirannan koulun sisäilmatilannetta jo Kiimingin kunnan aikoina seuranneina yhdymme sekä tilakeskuksen johtokunnan että Jokirannan koulun vanhempaintoimikunnan näkemykseen asiasta. Jokirannan koulun toiminta tulee siirtää tilaelementteihin mahdollisimman pian ja itse koulun suunnittelu ja rakentaminen tulee tehdä täysin “puhtaalta” pöydältä.

Esitämme, että Kiimingin ns. Puiravan kolmioon eli Kiimingin Syke-talon, lukion, puiston ja urheilualueen muodostamalle alueelle rakennetaan Kiimingin suuralueen “monitoimitalo” (monitoimikampus), jossa erinomaisella tavalla yhdistyvät sivistys- ja kulttuuripalveluiden eri toimialat: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso, perusopetus ja toinen aste (lukio).

Toistensa välittömässä läheisyydessä sijaitsevista kiinteistöistä muodostuva monitoimitalo tai pikemminkin “koulu/kulttuuri/liikunta-kampus” toteutuu vain toteuttamalla hankesuunnitelman vaihtoehto, jossa Jokirannan peruskoulu rakennetaan Syke-talon ja Lukion läheisyyteen. Tämä kiinteistöjen ja toimintojen kokonaisuus on myös sivistys- ja kulttuuripalveluiden nykyisen toimintamallin mukainen, jossa eri palvelut muodostavat kokonaisuuksia sen sijaan että ne sijaitsivat toisistaan erillään.

Lukion sijoittaminen luonnonnurmikentän paikalle ei tule kokonaisuudessaan kalliimmaksi, kun huomioidaan vanhan tontin (myös Jauhiaisen museon tontti) uudelleenkaavoitus ja myynti sekä synergian tuoma säästö käyttötaloudessa. Jalkapallokentän siirtäminen peruskoulun alta uuteen paikkaan ei lisää kustannuksia merkittävästi, sillä nykyinen luonnonnurmikenttä ei vastaa enää turvallisuudeltaan eikä rakenteiltaan ajan vaatimuksia eli se olisi rakennettava uusiksi nykyisessäkin sijaintipaikassaan.

Jari Laru, KT valtuutettu, sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen (kok)
Pekka Simonen, insinööri varavaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen (kok)

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights