fbpx
Kategoriat
Kaleva Kaupunginvaltuusto Lautakunta Mielipidekirjoitukset Poliitiikka

Sisäilmaongemat eivät ole vain koulujen riessa

Julkaistu Sanomalehti Kalevan Mielipiteitä palstalla 29.9.2017

Suomen kuusi suurinta kaupungia ovat havahtuneet julkisten rakennusten sisäimaongelmiin ja päättäneet lähteä yhdessä taistelemaan sisäilmaongelmia vastaan. Sisäilmaongelmat haastavat kuntien taloutta merkittävästi, sillä kustannuserät voivat olla hyvinkin yllättäviä erityisesti pienten kuntien taloudelle..

Sisäilmaongelmat ovat sekä taloudellinen että pedagoginen rasite myös Oulun kaupungin opetustoimelle. Rehtorit, opettajat, oppilaat ja huoltajat pohtivat kukin omalla tahollaan kuinka oma tuttu koulu pystyy jatkamaan? Mahdollistuuko koko koulun toiminta väistötiloissa? Joudummeko hajalleen eri kiinteistöihin, mahdollisesti jopa eri puolille Oulua? Riittävätkö tehdyt pikakorjaukset?

Perheissä pohditaan myös sitä, miten lapset ja nuoret saavuttavat mahdolliset väistötilat. Miten lasten harrastukset pystytään järjestämään aikataulujen muuttuessa hyvinkin haastaviksi?

Nämä yllämainitut kysymykset ovat arkea esimerkiksi Kiimingin Jokirannan koulussa jonka toiminta on nykyään hajautunut ympäri Oulun kaupunkia, sillä vain osa entisestä koulusta on voitu enää pitää opetuskäytössä sisäilmaongelmien vuoksi.

Sisäilmaongelmat eivät ole kuitenkaan vain koulujen riesa. Torstaina 28.9 Kalevasta saimme lukea sisäilmaongelmista jopa Oulun kaupungintalossa. Uutisen mukaan kaupungin johtava hallinto joutuu siirtymään väistötiloihin kunnes lattiamattoihin liittyvät ongelmat saadaan ratkaistuksi.

On olemassa vaara että kuntalaisten keskuudessa muodostuu käsitys siitä että kaupungintalon ongelmiin reagoidaan nopeammin kuin kuntalaiselle tutun oman oman lähikoulun tai päiväkodin sisäilmaongelmiin..

Oulussa olisi hyvä tavoitella Espoon mallia jossa päiväkoti- ja koulukorjauksista (sekä ongelmista) tiedotettaisiin avoimesti kaupungin sivuilla. Ei olisi haitaksi asettaa myös selkeätä sisäilmatavoitetta kaupunkistrategiaan Espoon tavoin. Mikä voisi olla tärkeämpi kuin hyvä sisäilma niin työntekijöille kuin koululaisille?

Jari Laru, KT, kaupunginvaltuuettu (KOK), sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights