fbpx
Kategoriat
blogivierailu Blogivierailut ja kolumnit Teknologiatuettu oppiminen ja opetus Videot

Matalan kynnyksen videot – osa nykyaikaista oppimisympäristöä

Paula Vaskurin editoima ja minun kirjoittama blogikirjoitus Oulun yliopiston Hyvät, Pahat ja Digit -blogissa, joka on julkaistu 10.2.2017: https://www.oulu.fi/blogs/node/44503

Teknologioatuetun opetuksen ja oppimisen yliopistonlehtori Jari Laru on mies, joka elää kuten saarnaa.

Viime vuonna Laru kirjoitti tässä blogissa nykyaikaisen oppimisympäristön ominaisuuksista. Nyt Oulun yliopistossa on ajankohtaista suunnitella uusia oppimistiloja, ja Oulussa järjestettiin tätä varten työpaja samaan aikaan, kun Lontoossa oli maailman suurin oppimisteknologian tapahtuma Bett. Jarin sydämen asioita ovat molemmat, ja koska Bettiä on hankala tuoda Ouluun, neuvokas yliopistonlehtori toteutti siirron toisin päin – lainasi itseään messuhumusta vähäksi aikaa työpajaan matalan kynnyksen videotallenteen muodossa.

Videossa paljon huomionarvoista, mutta nostan esille tässä vain muutaman seikan:

  • Toteutus on kevyt: laitteistoksi riittää oma laptop ja verkon ilmaisohjelma.
  • Toteutus on helppo: onnistuu keneltä tahansa.
  • Video ilmentää omalla tavallaan konkreettisesti nykyaikaista oppimisympäristöä: se ei ole sidottu yhteen fyysiseen tilaan, se hyödyntää monella tavalla digivälineistöä ja toteuttaa sekä B/CYOD– että B/CYOT-periaatetta.

Videon voittokulku mediassa jatkuu voimakkaana edelleen. Videon voimaa ei oppimisessakaan kannata sivuuttaa. Oulun yliopisto resursoi opetusvideoiden tekoon henkilötyötä ja kaksi studiotilaa. Tavoitteena on saada aikaiseksi ketterällä tuotannolla laadukasta jälkeä – kulloiseenkin oppimistilanteeseen ja -tavoitteisiin sopivaa videomateriaalia. Studiot takaavat tasalaatuisuuden, ja studiossa kuvattu materiaali kestää yleensä useampia toistoja.

Hyviä videoita voi opetusta varten tehdä kuitenkin myös paljon matalammalla kynnyksellä, erityisesti jos niiden käyttöikä on lyhyt – tällöin studiotilaa ei aina kannata kuormittaa. Jari Larun video on hyvä tällainen esimerkki asiantuntijapuheenvuorosta, joka on virike ja näkökulma muuhun oppimiseen, tässä tapauksessa oppimisympäristöjen suunnittelutyöpajoihin. Video ei kuitenkaan koskaan korvaa oppimistilannetta eikä laadukasta opetusta, vaan oppiminen syntyy videoaikakautenakin opiskelijan aktiivisesta työskentelystä.

Jarin tekemän videotallenteen löydät YouTubesta:https://www.youtube.com/embed/7LPyHCnuYJE?enablejsapi=1&origin=https%3A%2F%2Fwww.oulu.fi

Pedagogiseen videoon vinkkejä voi katsella myös täältä:

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights