fbpx
Kategoriat
blogivierailu Blogivierailut ja kolumnit Käyttöjärjestelmät, pilvipalvelut ja ekosysteemit Teknologiatuettu oppiminen ja opetus

Yhdessä toisiamme tukien: opetuksen ja oppimisen pilvipalveluiden käyttöönotto ja vertaistuen eri kanavat

Kirjoitukseni Oulun yliopiston Hyvät, Pahat ja Digit blogissa 21.4.2016 https://www.oulu.fi/blogs/yhdess%C3%A4%20toisiamme%20tukien%3A%20opetuksen%20ja%20oppimisen%20pilvipalveluiden%20k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6notto%20ja%20vertaistuen%20eri%20kanavat

Miki Kallio kirjoitti tässä blogissa 5.4.2016 otsikolla “Kyl on pilvee” Oulun yliopiston uusista pilvipalveluista jotka tarjoavat sekä opiskelijoille että henkilökunnalle uusia työkaluja opetuksen, oppimisen ja tutkimuksen teon tueksi.  Mikin artikkelissa kerrottiin lyhyesti itse välineistä ja siitä kuinka niiden käyttöön ei ole tarjolla perinteistä paikallista käyttäjätukea. Ohessa alla lainaus Kallion artikkelista joka samalla tiivistää hänen kirjoituksensa pääviestin:

“Vuoden 2015 syksyllä opetushenkilökunta sai jo Office365-palvelun mukana käyttöönsä OneNote Class Notebook -oppimisympäristön, jossa opettaja pystyy määrittämään mm. opiskelijoille henkilökohtaiset työtilat sekä yhteistyötiloja oppituntien pitämiseen ja opiskelutehtäviä varten. Pian opetuksessa voidaan hyödyntää myös Google Apps for Education -palvelua, joka tarjoaa monipuolisen pilvisovellusvalikoiman helppokäyttöisine oppimisympäristöineen. Nämä uutuudet ovat ulkopuolisten tahojen pilvipalveluita, joiden teknisestä ja käyttäjätuesta yliopisto ei pääsääntöisesti vastaa. Tukipalveluiden resurssipulan vuoksi loppukäyttäjille, eli opettajille ja opiskelijoille, ei myöskään anneta koulutusta näiden järjestelmien käyttöönottoon. Toiveena on, että sosiaalinen media ja erilaiset foorumit tarjoavat riittävästi apua sekä ideoita opetuksen tueksi.”

Miki Kallio toivoo kirjoituksessaan pilvipalveluiden käyttäjille uudenlaisia tukimalleja, sillä kyseessä on tietohallinnon näkökulmasta tarkasteltuna hyvin uudenlainen konsepti: talo ei tarjoa tukea. Tässä kirjoituksessani pureudun siihen mitä nämä “ulkopuolisten tahojen pilvipalvelut” ovat ja millaista käyttäjätukea niille on jo nyt tarjolla. Olen itse hyödyntänyt sekä Microsoft O365-palvelua että Google Apps For Education palvelua opetuksessani jo kahden vuoden ajan ja hakenut tarvittavan tuen verkon käyttäjäyhteisöistä. Rakennan kirjoitukseni omien henkilökohtaisten kokemusteni varaan.

1. Pilvipalvelut Microsoft Office365 ja Google Apps for Education

Microsoft O365

Office 365 Education Microsoft -yhtiön sovelluspaketti, joka on suunnattu erityisesti oppilaitoksille. Miltei kaikki yliopistomme opiskelijat ovat jo rekisteröityneet Oulun yliopiston O365 -palvelun käyttäjäksi joka tarjoaa heille hieman laajemmat ominaisuudet kuin yliopistomme henkilökunnalle. Henkilökunnan versio O365 -palvelusta on avattu tämän lukuvuoden aikana. Henkilökunnan käytettävissä ovat seuraavat työkalut:

Lisäksi henkilökuntatunnuksilla voi käyttää seuraavia sovelluksia.

 • Docs.com Dokumenttien jakaminen verkossa (esim. luentodiat) Katso esimerkiksi allekirjoittaneen Docs.com tiliä: https://docs.com/jarilaru
 • Office.mix Ilmainen Powerpoint laajennus (vain Windows koneille) jolla pystyt tekemään interaktiivisia luentomateriaaleja (voit upottaa esitykseen www-sivuja, kyselyitä, animaatioita, ruutukaappauksia jne.)
 • Snip Ilmainen apuohjelma (vain Windows koneille)  ruutukaappausten ja ruutuvideoiden tekemiseen (ja jakamiseen).

HUOM! Voit avata/tallentaa asiakirjasi eri laitteissa (Windows, OSX, Windows Mobile, Apple iOS, Android jne..) Ohjelmat voi asentaa ilmaiseksi käyttäen O365 -tiliäsi: https://portal.office.com/Home

Google Apps For Education

Google Apps For Education on Googlen sovelluspaketti, joka on suunnatu erityisesti oppilaitoksille. Gafe on ollut pienimuotoisessa koekäytössä yliopistossamme jo kaksi vuotta (allekirjoittanut on testannut sitä opetuksessa), mutta tästä keväästä alkaen kuka tahansa on voinut rekisteröityä Oulun yliopiston Gafen käyttäjäksi (http://edu.oulu.fi). Gafessa on käytettävissä seuraavat työkalut

Sovellukset

 • Gmail: Sähköposti
 • Drive: Pilvitallennuspalvelu
 • Docs: Tekstinkäsittely
 • Forms: Kyselyt
 • Sheets: Taulukkolaskenta
 • Slides: Presentaatiot
 • Google Classroom: Oppimisympäristö tai tiedostojen kokoamispaikka (tämä on erityisen helppokäyttäinen)
 • YouTube: Videoiden jakelu ja editointipalvelu
 • Hangouts: Pikaviesti- ja videokonferenssisovellus (voi tehdä helposti esim. luentotallenteen)

Lisäsovellukset (saa Googlen sovelluskaupasta asennettua omalle tilille)

 • Sovelluksia on lukuisia, mutta itse olen käyttänyt seuraavia:
 • Wevideo: videon editointi
 • Lucidpress: taitto-ohjelma (posterit, fluyerit, esitteet yms..)
 • MindMup: käsitekartat

Mobiililaitteet (puhelin, tablet)

 • Yleisimmille mobiililaitteilel löytyvät sovellukset joilla voi suoraan muokata tiedostoja, hallinnoida luokkahuonetta jne.

2. Pilvipalveluiden käyttöönotto ja käytön tuki

Microsoft Office O365

Palvelun käyttöönotto

 1. Seuraa tietohallinnon ohjeita: http://www.oulu.fi/th/toimi_nain  (ohjeistus on tehty opiskelijoille, HENKILÖKUNNAN kohdalla on poikkeuksia: katso alta kohdat 2-3)
 2. Kun käytät palvelua, muista kirjautua AINA osoitteessa: http://o365.oulu.fi JA
 3. Käytä käyttäjätunnuksessa muotoa tunnus@univ.yo.oulu.fi (minulla jlaru@univ.yo.oulu.fi)
 4. Voit käyttää tunnusta nyt mobiililaitteissa, pöytäkoneessa ja vaikkapa kännykässä aina kun Microsoftin ohjelmat sitä pyytävät.

Käytön tuki

Google Apps for Education

Palvelun käyttöönotto

 1. Seuraa tietohallinnon ohjeita: http://www.oulu.fi/th/gafe/
 2. Palvelun käyttäminen on yksinkertaisinta jos aloitat aina osoitteesta http://edu.oulu.fi/
 3. Jos haluat käyttää Googlen mobiilisovelluksia tai mennä esim. suoraan osoitteeseen drive.google.com sinun tulee käyttää vaiheessa 1 syntynyttä edu.oulu.fi tunnusta (esim. jlaru@edu.oulu.fi)
 4. Normaalikäyttäjälle riittää kohdan 2 sivun käyttäminen kirjautumiseen, eli siellä kirjautuminen menee suoraan yliopiston tunnuksilla ja salasanalla.

Käytön tuki

Vertaistuki (Oulun yliopisto)

Oulun yliopiston vertaistuen paikka on Gafe Users’ Group – University of Oulu -luokka. Päästäksesi tuen äärelle, toimi näin:

 • Mene Oulun yliopiston Google Classroom -palveluun (naksauta linkkiä)
 • Naksauta “liity/join” painiketta oikeassa ylänurkassa ja syötä koodi: uie4n6
 • Voit tutkia aiempia keskusteluita tai avata uuden aiheen. Luokkahuoneessa on myös linkkejä muualla oleviin ohjevideoihin/keskusteluihin ym.

Valtakunnallinen vertaistuki (Facebook)

Ohjeita

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights