fbpx
Kategoriat
Juhlapuheet Puheet Tieteelliset tilaisuudet Tutkimus Väitöskirja

Puhe miekalle (tohtoripromootio 2013)

Herra rehtori,
Arvoisat promoottorit ja promovendit
Hyvät naiset ja herrat


Meidän aikamme on uniikki. Ei välttämättä historian korkeaveisu tai huippukohta, mutta korkea tasanne joka tapauksessa. Sitä leimaavat tulevaisuudenusko ja järjen korostuminen.

Uudet teknologiat ovat mahdollistaneet mitä mielikuvituksellisimpia tapoja tukea ihmisyhteisöjen toimintaa viimeisten vuosikymmenten aikana. Pohtiessani tämän puheen sisältöä ja erityisesti siitä välittyvää sanomaa, päädyin kysymään neuvoa Facebook -yhteisöltäni. Tätä toimintatapaa
kutsutaan joukkoistamiseksi, joka tarkoittaa yhteisön osaamisen hyödyntämistä sisällön kehityksessä. Joukkoistamisen avulla voidaan ihmisen äly valjastaa suorittamaan tehtäviä, joihin tietokoneet eivät vielä pysty.

Aloitin puheeni valmistelun kirjoittamalla Facebook-päivityksen: “Kunniatehtävän äärellä, sillä suunnittelen Promootion miekanhiojaisissa pidettävää puhetta miekalle. Olen aloitellut tutkimalla aiempia puheita miekalle. Retoriikan opaskirjaa on tullut myös plarailtua..”

Joukkoistamisen avulla sain kasattua kokoon parisenkymmentä miekkaa koskevaa ehdotusta. Sain päivitykseeni vastauksen kuudelta henkilöltä, jotka kirjoittivat yhteensä 25 kommenttia. Osa vastauksista oli korkeatasoisia suosituksia lukea kirjallisuuden klassikoita Euroopasta ja Aasiasta. Puolet vastauksista sisälsivät kömpelöä puujalkahuumoria.

Eräs kommentoijista suositteli lukemaan Aristotelen Retoriikan, toisen suositellessa Rene Descartesin Metodin esitystä. Käyttökelvottomista kommenteista mainittakoon idea käsitellä puheessa Freudin fallos-symboliikkaa.


Sain linkin sivustoon jossa oli listattuna tuhansia miekka-aiheisia mietelauseita. Seuraavaksi klikkasin kommenttiketjuun ilmestynyttä linkkiä, joka johdatti minut verkkokauppaan. Minulle ehdotettiin että ostaisin vuonna 1987 julkaistun teoksen “The complete bladesmith. Forging your
way to perfection”. Kuvauksen perusteella teos oli suunnattu sepille ja muille käsityöläisille, jotka haluavat takoa erikoismiekkoja erittäin suppeille erikoismarkkinoille., Oppia täytyy joskus takoa vastahakoisten pedagogian ylioppilaiden kalloon, mutta päätin tästä vertauskuvasta huolimatta
jättää täydellisen miekan takomisen käsittelemättä tässä puheessa.

Jos olisin elänyt 1600-luvun japanissa, olisin todennäköisesti tarvinnut erikoismiekkoja käsitelleen kirjan oppeja, sillä seuraava Facebook -kommentti suositteli tutustumaan Kenjutsun eli japanilaisen
miekankäyttötaidon maailmaan. Minua houkuteltiin lukemaan Miyami Musahsin vuonna 1645 kirjoittama Go Rin No Sho (viiden sormuksen kirja) -teos. Häntä pidetään miekkapyhimyksenä, joka kunnioitti perinteitä ja kovaa harjoittelua.


Olisin voinut kenties tarttuakin Miyami Muhahsin teokseen ja perustaa puheeni Kenjutsun tarkasteluun, mutta Muhahsin viiden sormuksen kirjassa kuvatut kahden miekan taistelutekniikat sopivat henkilöille, jotka ovat väitelleet kahdesti.

Väitelleelle kuuluva siviilimiekka symboloi hengen ja älyn terävyyttä. Tohtorinmiekka kantaa sisällään viestiä henkiseen aateliin kuulumisesta ja kansalaisvastuusta. Ei lienekään väärin todeta, että tänä viikonloppuna on koolla eräs valiojoukko suomalaisia naisia ja miehiä. Tohtorin tutkintoa arvostetaan korkealle tässä yhteiskunnassa ja miekka sen symbolina on arvokas muistutus tohtorin arvosta.


Tutkimustyö ja sen antama koulutus luo vahvan pohjan edelleen kehittää suomalaista yhteiskuntaa, ja sitä kautta se antaa valmiudet mihin tahansa työhön. Olkaamme ylpeitä omista saavutuksistamme ja väitelleiden henkiseen aateliin kuulumisesta.

Miekanhiojaiset ovat se osuus promootiosta, jossa on tarkoitus valmistautua varsinaiseen promootioaktiin ja tutustua muihin promovendeihin ja promoottoreihin. Otetaan se illan ja yön
ohjeeksi ja huomenna jatketaan. Hiokaamme miekkamme teräviksi ja viettäkäämme rattoisa ilta mukavassa seurassa.

Hauskaa iltaa ystävät!

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights