fbpx
Kategoriat
Kaleva Mielipidekirjoitukset

KALEVA: Uimahalli ei riitä täyttämään Koillisen suunnan palvelutyhjiötä

Alla oleva mielipidekirjoitus on julkaistu Sanomalehti Kalevassa toukokuussa 2012

Elisa Koirikivi (Lukijalta 11.5) ja Mikko Sundman (Lukijalta 12.5) vaativat uimahallia osaksi Uuden Oulun koillisen suunnan palveluverkkoa. Kiimingin kunnanvaltuusto on tehnyt samasta asiasta aloitteen viimeisessä kokouksessaan keväällä 2012. Me Korvensuoraj ja Jäälin asukasyhdistysten puheenjohtajat haluamme kuitenkin kohdistaa katseemme alueidemme palveluihin yleisemmällä tasolla.

On yleisesti tunnettu tosiseikka että kaupalliset ja kunnalliset palvelut tuntuvat kiertävän seutumme kaukaa – Oulun palveluverkostoa on tähän saakka rakennettu pohjantien suuntaisesti. Alueitamme ei ole kohdeltu erityisen ymmärtäväisesti vuosikymmenten saatossa on ollut kyse kaupallisista tai kunnallisista palveluista. Ainoa Kuusamontien varteen suunniteltu isompi kaupan suuryksikkö oli Ideapark, joka kaatui sekä seudullisiin kaavoituskiemuroihin että kansainvälisen talouskriisin aiheuttamaan taloudelliseen epävarmuuteen. Kunnallisista peruspalveluistakin olemme joutuneet omilla alueillamme taistelemaan kynsin ja hampain. Laivakankaan yläaste rakennettiin Jääliin vasta vuosikymmeniä kestäneen uuvuttavan taistelun jälkeen. Tilanne on täsmälleen sama Korvensuoran suuralueella, jonne vihdoin ja viimein ollaan suunnittelemassa alueen omaa yhtenäisperuskoulua.

Kaatopaikkoja ja lietteidenkäsittelylaitoksia Kuusamontien suunnalle ollaan valmiita suunnittelemaan, mutta palveluita jostain syystä ei. Jätteidenpolttolaitoksen myötä alueen asukkaiden ankarasti vastustama Punaisenladonkankaan jätekeskus on tullut kuitenkin tarpeettomaksi ja tultaneen poistamaan seudullisista ja maakunnallisista kaavoista.

Vaikka uimahallin voisikin helposti rakentaa esimerkiksi Laivakankaan urheilupuistoon Jääliin tai Ruskoon, alueidemme asukkaiden kannalta olisi myös tärkeätä kehittää sosiaali- ja terveyspalveluiden saavutettavuutta alueella sekä rakentaa molempia suuralueita palvelevat asukastuvat. Asukastuvasta, terveyskioskista, tietoverkkoja hyödyntävästä yhteispalvelupisteestä ja kirjastosta voisi rakentaa asukkaita aidosti palvelevat lähipalvelupisteet. Jäälissä tämä tarkoittaisi Jäälin koulun saneeraamista monitoimitaloksi kun taas Korvensuorassa kyse olisi lähinnä käytänteiden selvittämisestä, sillä asukastuvallehan on tulossa omat tilat kouluinvestoinnin myötä.

Kiinteiden tilojen ohella tulisi myös miettiä esim. Kirjastoauton tapaan kulkevia terveysbusseja ja muita täydentäviä palvelumuotoja, joiden avulla tavoitettaisiin ihmiset iästä ja varallisuudesta riippumatta. Terveyskioskit ja/tai terveysbussit olisivat alueillamme tarpeen, sillä Jäälin alueen terveyspalvelut ovat uhattuna Kiimingin terveysaseman laajennuksen myötä ja Korvensuoran suuralueella niitä ei ole koskaan ollutkaan.

Ennakkoluulottomia ja innovatiivisia palveluideoita, mutta myös konkreettisia infrastruktuuri-investointeja kaivaten,

Jari Laru, Jäälin asukasyhdistys ry, puheenjohtaja

Jaana Posio, Korvensuoran asukasyhdistys ry, puheenjohtaja

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights