fbpx
Kategoriat
Kaleva Mielipidekirjoitukset

Kalevan yleisönosasto (lokakuu 2011): Vastine uutiseen ”Vasikkasuon biokaasulaitos etenee”

Kaleva kirjoitti uutisjutussaan (Kaleva PÄIVÄ), miten Vasikkasuon biokaasulaitos etenee. Toimittaja Sankala oli käyttänyt juttunsa pohjana Haukiputaan kunnan Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskukselle tekemää ympäristövaikutusten arviointiselostuksen lausuntoa. Kaleva ei ottanut uutisessaan huomioon kunnan lausuntoon mahdollisesti vaikuttaneita asioita: biokaasulaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa laadituttava yritys VRJ-Järvenpää on Haukiputaalta ja laitos tulisi sijoittumaan Haukiputaan kunnan alueelle, mutta Kiimingin kunnan Jäälin taajaman välittömään läheisyyteen.
Alakyläntien ja Kuusamontien väliin, Haukiputaan kunnan puolelle, on ollut jo vuosia vireillä suuria jätekeskussuunnitelmia, joita vastaan sekä asukkaat ja että poliittiset päättäjät ovat taistelleet. Tunnetuin suunnitelmista on alakyläntien jätekeskus eli punaisenladonkankaan satojen hehtaarien jätteidenkäsittelyalue, joka on herättänyt alueen asukkaissa suurta vastustusta. Vasikkasuolla väliaikaisella ympäristöluvalla tapahtuva yhdyskuntalietteiden käsittely kompostoimalla ja siihen liittyvät mädätyslaitossuunnitelmat ovat ehkä vähemmän tunnetumpia, mutta yhtälailla jätteiden käsittelyä ja liittyvät tähän isompaan asiakokonaisuuteen.
Jos Kaleva olisi ottanut taustoista selvää olisi uutisjutusta tullut oikeasti uutinen eikä Haukiputaan kunnan tekemän yksittäisen lausunnon referaatti. Jäälin asukasyhdistys ja Kiimingin kunta eivät ole omissa lausunnoissaan yhtä suopeita Vasikkasuon kompostoinnin jatkamisen tai mädätyslaitoksen rakentamisen suhteen kuin Haukiputaan kunta. Päinvastoin molemmat lausunnonantajat ovat todenneet etteivät VRJ Järvenpään suunnitelmat ole alueen maankäyttöä ohjaavan Vasikkasuon maa- ja kallioainestenottamisen yleissuunnitelman mukaista toimintaa ja eikä myöskään minkään kaavan mukaista toimintaa.
Vasikkasuon biokaasulaitos tai yhdyskuntalietteen kompostointitoiminnan jatkaminen eivät tule etenemään niin jouheasti kuin Kaleva uutisessaan kuvailee. Eräs keskeisimmistä kompastuskivistä laitoksen toteutumisen kannalta on se, että sekä Oulun jätehuolto että Oulun vesi suunnittelevat omia jätteiden mädätyslaitoksia omien prosessiensa yhteyteen. Tarvetta arviointiselostuksessa kuvatulle laitokselle ei siis ole edes olemassa.
Arviointiohjelmassa esitetty vaihtoehto, jossa lietteiden käsittely vasikkasuolla päättyy kokonaan, on ympäristövaikutuksiltaan yksiselitteisesti paras vaihtoehto haetulle sijainnille. Yhdistyksen mielestä yhdyskuntalietteet ja biojätteet tulee käsitellä jo olemassa olevien jätteidenkäsittelylaitosten yhteydessä. Yhdistys toivoo Kalevalta puolueetonta uutisointia ja tutkivaa journalistista otetta asukkaiden arkeen ja vapaa-aikaan merkittävästi vaikuttavien hankkeiden kohdalla. Toimittajan ”referaatti” ei edustanut tätä Kalevalle aiemmin niin ominaista tapaa tehdä korkeatasoista journalismia.
t. Jari Laru,
puheenjohtaja, Jäälin asukasyhdistys ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights