fbpx
Kategoriat
politiikka

Punaisenladonkankaan kompostialue vs. tutkimus jonka mukaan mädätys on kompostointia ympäristöystävällisempää

Kuten varmasti jokainen alueemme asukas tietää, ollaan Kuusamontien toiselle puolelle kaavoittamassa suuria kompostointikenttiä jätevesilietteen jälkikäsittelyä varten. Asiasta on tehty vetoomuksia ja valituksia, niin että Oulun kaupunkikaan ei hankkeeseen enää usko. Tästä esimerkkinä on se, että Oulun vesi on jo ryhtynyt kaikessa hiljaisuudessa suunnittelemaan mädätyksen käyttöönottoa Taskilan puhdistamolla.
Tänään lapsia nukuttaessani lueskentelin nettitabletilla verkkohesaria josta löytyi mielenkiintoinen artikkeli meidän asuinympäristömmeäkin välillisesti sivuavasta tutkimuksesta: Mädätys on kompostointia ympäristöystävällisempää (HS 8.10.2008):

Mädättäminen on kompostointia ympäristöystävällisempi ja edullisempi tapa käsitellä biojätteet, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Mädätyksen paremmuus johtuu siitä, että siinä syntyy biokaasua, josta voidaan tehdä vaikkapa sähköä ja lämpöä. Lisäksi syntyy multaa, kuten kompostoinnissa.

Selvityksessä mukana olleet biokaasulaitokset olivat edullisempia rakentaa kuin kompostointilaitokset, kertoi tutkimusinsinööri Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Joko tämä tutkimus vihdoin saa eri osapuolten silmät avautumaan ja Oulun kaupunki päättää lopultakin luopua koko kompostoinnista ja siirtää huomion mädätyslaitoksen rakentamiseen puhdistamon yhteyteen? Toivottavasti. Tätäkin prosessia kun tarkastelee “Oulujoen kaupunki”-lasit päässä ei voi kuin hämmästellä tapahtumien kulkua. Nimittäin Haukipudas on ollut erittäin kiinnostunut ottamaan kompostointialueen ja muun jätteenkäsittelytoiminnan omille mailleen – tuleehan siitä verotuloja. Pudaksen päättäjiä ei ole juurikaan ahdistanut se pieni mutta, että kaatopaikan lähettyvillä on lukuisia uimamonttuja ja matkaa ihmisten pihoillekaan ei ole montaa kilometriä. Ne pihat kun sattuvat olemaan naapuripitäjän puolella.

Eikös tällaisesta toiminnasta pitäisi kertakaikkiaan tehdä loppu? On kaksi vaihtoehtoa: a) joko kaavoitusvaltikka kunnilta kokonaan pois valtiolle tai maakuntien liitolle b) kuntarajat matalaksi että ei ainakaan näin härskiä omien nurkkien hyväksikäyttöä voisi tapahtua yhtenäisen kaupunkirakenteen sisällä.

Katsotaan miten asia etenee. Vaikka meidänkin jätevetemme Ouluun pumpataan, emme voi juurikaan vaikuttaa Oulun veden toimintaan. Tutkimus luo kuitenkin toivoa 😉 Sitä odotellessasi voit käydä allekirjoittamassa kompostointialuetta vastustavan nettiadressin: http://www.adressit.com/jaalin_jatehankkeet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights