fbpx
Kategoriat
Luokittelematon

Onko nykymuotoinen tohtorikoulutus tiensä päässä (siirretty)

Uusi vuosi 2007 alkaa koulutuspoliittisesti hyvin mielenkiintoisissa merkeissä. Vanhasen hallitus ei pystynyt päättämään opintotuen nostamisesta ja nyt istuva pääministeri haluaisi korkeakoulupolitiikan seuraavan hallitusohjelman yhdeksi tärkeimmistä asioista. Hämmästyttävää on vain se, että tulevan ohjelman yksi keskeisistä tavoitteista on vahvistaa akateemista tutkimusta tekemällä jatko-opinnoista maksullisia. Hokkus Pokkus.

January 4th, 2007

Uusi vuosi 2007 alkaa koulutuspoliittisesti hyvin mielenkiintoisissa merkeissä. Vanhasen hallitus ei pystynyt päättämään opintotuen nostamisesta ja nyt istuva pääministeri haluaisi korkeakoulupolitiikan seuraavan hallitusohjelman yhdeksi tärkeimmistä asioista. Hämmästyttävää on vain se, että tulevan ohjelman yksi keskeisistä tavoitteista on vahvistaa akateemista tutkimusta tekemällä jatko-opinnoista maksullisia. Hokkus Pokkus.
– “Se on mielenkiintoista jatko-opiskelijoiden kohdalla. En ole sitä itse pohtinut, mutta en halua tyrmätä tuon tyyppisiä ideoita. Näen ne ensisijaisesti yliopistojärjestelmän vahvistamisena, Vanhanen sanoo.” (Aamulehti 31.12.2006)
Vanhanen pohjustaa ajatuksensa Keskustan johdolla toteutettuun globalisaatioraporttiin jonka perusviesti on huoli maamme kilpailukyvystä globalisaation puristuksessa. Vanhasen tilaaman raportin väittämät ovat nykyajan alkemiaa, sillä raportin mukaan “maksullisuuden kautta yliopistojen koulutusresursseja ja kannustimia ulkomaalaisten jatko-opiskelijoiden ja tutkijoiden hankkimiseksi Suomeen voitaisiin merkittävästi parantaa.” Mitä tekee muutamalla ulkomaalaisella jatko-opiskelijalla jos yksikään kotimainen opiskelija ei enää ryhtyisi tekemään jatko-opintoja?
Siteeratessaan sokeasti globaalisaatioraporttia pääministeri Vanhanen ei ota ollenkaan huomioon juuri julkaistua OECD raporttia jossa Suomi pärjäsi varsin hyvin. Vielä hämmästyttävämpää on keskustapuolueen mitä ilmeisin tietämättömyys Suomen korkeakoulujärjestelmän todellisesta tilasta. Me jatko-opiskelijat olemme Suomalaisen tutkimusjärjestelmän nöyrä työrukkanen. Yhdyn Suomen valtiotietelijöiden liiton puheenjohtajan Elina Moison (STT, 4.1.2007) pääministerille antamaan kehotukseen tutustua jatko-opiskelijoiden taloudelliseen asemaan.
Globaalisaatioraportin esitys maksullisten jatko-opintojen subventoimisesta opintotukijärjestelmää muuttamalla on naiviuudessaan hämmästyttävä. Jatko-opintoja tehdään äärimmäisen harvoin opintorahalla. Useimmiten jatko-opiskelija hankkii rahoituksensa itselleen taistelemalla paikan tutkijakoulusta tai työskentelee apurahalla. On myös enemmän kuin poikkeus että opintoja tehdään työn ohessa. Pääministerin “maistelema” ajatus maksullisista jatko-opinnoista olisi sietänyt ottaa tarkempaan valmisteluun ennen julkisuuteen päästämistä – olen tähän saakka uskonut virkamiesten valmistelevan taustalla mitä politikot suustaan päästävät. Näköjään olen ollut väärässä.
Keskustan tavoite ottaa korkeakoulupolitiikka seuraavan hallitusohjelman keskiöön tulee olemaan puolueelle merkittävä haaste. Keskustan tulee ensimmäiseksi pyrkiä lunastamaan akateemisten äänestäjien luottamus siitä että Keskusta pystyy tekemään maamme kannalta järkevää koulutuspolitiikkaa. Piikkilangasta väännettynä tämä tarkoittaa sitä että keskustan tulee päästä hallitusvastuuseen. Pääministeri omilla lausunnoillaan ei tätä tietä ainakaan siloita. Meidän jatko-opiskelijoiden puolesta toivotankin keskustalle auvoisaa oppositiota. Sieltä on hyvä tehdä vastaavia järjettömiä lausuntoja.
Jari Laru, jatko-opiskelija, Oulun yliopisto
puheenjohtaja, merikosken kokoomus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights