fbpx
Kategoriat
Harrastukset tietotekniikka

Silloin sitä oltiin Large’s Securityn SysOp..

Olin osa BBS-vallankumousta 90-luvun taitteessa paljon ennen sosiaalisen median ja internetin yleistämistä. Olihan se seikkailu!

HUOMIO!

Alla oleva teksti sisältää “nuorisokieltä” eli on kirjoitettu 25v sitten 🙂 Opiskelin silloin Oulun seudun ammattikorkeakoulussa automaatiotekniikkaa ja laadin tekstin ensimmäisille www-sivuilleni

Huom! Olen päivittänyt tekstiä siten, että siinä on upotettuna videoita ja linkkejä.

Katso myös tuolloin tehty puhelinluettelo Oulun ja Kainuun alueiden BBS-harrastajista. Sekin on minun ja kaverini ylläpitämä: https://www.jarilaru.fi/2006/02/16/98x-suuntanumeroalueen-bbs-puhelinluettelo-vuodelta-1991/

Kyseinen teksti on siis muistelu, jossa muistelen 1990-luvun vaihdetta 90-luvun lopulla. Varsinainen teksti sijoittuu ylä-asteen lopulle ja lukion alkuun. Olin silloin 14-17 vuotias.

Tällä sivulla oleva teksti perustuu yllä olevilla nettisivuilla olevaan alkuperäisversion versioon. Varsinaiset Oulun ammattikorkeakoulun aikana tehdyt sivut ovat jo kadonneet. Teksti sinällään on sama. Löydät yllä olevat sivut täältä: http://www.student.oulu.fi/~jlaru/indexv.html

Tämän tekstin kirjoittamiseen antoi kimmokkeen ilmaiseksi saatu lerppuasema, jonka avulla tutustuin lerpuilla olleeseen lähihistoriaan..!!!! teksti (voi) sisältää hankalahkoa atk-sanastoa !!!!

Ensimmäinen koneeni oli Commodore 64, jolla lähinnä pelattiin

Olen harrastanut koneiden kanssa värkkäilyä pienen ikäni. Ensimmäisen koneeni sain ala-asteella ollessani, kuten niin moni muukin. Se oli legendaarinen Commodore64 varustettuna oikullisella kasettiasemalla ja parilla renkkanalla joystickilla.. Kayttaminen oli pitkalti pelailua, koska eihan koneen ominaisuudet riittaneet esim. piirtamiseen lainkaan! vierekkäiset värit eivät halunneet pysyä omissa lokeroissansa, vaan levisivät miten halusivat..

Tällä videolla vilahtaa 100 legendaarista Commodore 64 peliä. Kyllähän niitä pelattiin ja kovasti.
Commodore 64:een oli jo saatavilla akustinen 300 baudin modeemi. Katselin tällaista ihmettä raahelaisen kirjakaupan näyteikkunassa. Aika ei kuitenkaan ollut vielä kypsä.

Ensimmäinen PC-tietokone ja ensimmäinen modeemi!

Kauan pitikin kitkutella CBM64:n varassa, kunnes sain käyttööni huippumodernin! Acer 915v-AT koneen (Näitä koneita Rautaruukki myi tuolloin edullisesti omille työntekijöilleen), koneessa modeemi, joka sai aikaan _valtavaa_ innostusta koneen käyttämisen suhteen ja myös valtavia puhelinlaskuja.. Modeemi oli aluksi 1200 bps modeemi, mutta kun tekniikka halpeni hurjaa kyytiä sain lopulta v22bis modeemin (2400bps). Jo ensimmäisen modeemin aikana pidin omaa BBS-järjestelmää.

Tällä videolla esitellään Acer 915V tietokone vaikka esikatselukuvassa onkin jokin toinen kone 😉
Modeemin avulla siirrettiin tietoa kahden eri tietokoneen välillä. Tällä videolla on paljon tuttuja ääniä, meidän kotimme äänimaisemaa 90-luvun taitteesta.
Facebook ennnen wanhaan eli BBS! Tämmöisiä pyöritin myös minä kotonani vanhempien suureksi ihmetykseksi 😉

BBS-harrastus vei teinipoikaa kuin “litran mittaa”

Aloittaessani BBS-harrastukseni alueella oli vain pioneerina toiminut Kari Ratilaisen ylläpitämä MicroBox, joka toimii nykyäänkin, seka Jani Lehtisen legendaarinen Gadolin’s Inn. Jani oli oman purkkini (BBS-slangia :-)) perustamisen suhteen “isoveli”, joka auttoi monissa mutkissa ja murheissa. Aloitin norjalaisella MBBS-softalla ja nimeksi päätin laittaa vajavaisella englanninkielen-taidollani largen salaisuus joten siitähän tuli Large’s Security :-))..Systeemini toimi vain öisin, koska päivisin puhelinlinjaa luonnollisesti tarvittiin muuhun tarkoitukseen :-).. Huolimatta oudoista aukioloajoista, yhteydenottoja oli varsin runsaasti, purkissani oli satoja käyttäjiä! Olihan se hienoa olla SysOp! (eli system operator)

Olin hyvin ahkera mainostaja, jonka vuoksi öisin auki olleessa BBS:ssä oli satoja käyttäjiä. Tässä on omakuva, jonka yhteydessä ovat BBS:n yhteystiedot. Kuva on skannattu vuonna 1991 käsiskannerilla, tuolloin olin lukion ensimmäisellä luokalla Saloisten lukiossa Raahessa.
MajorBBS:n (MBBS):n etusivu. Tästä BBS-järjestelmästä löytyy simulaattori, jonka voit asentaa ja fiilistellä kultaisia aikoja! https://www.mbbsemu.com/
Mikä oli SysOpin ja käyttäjän ero?

Varhaista viestinvälitystä: Fidonet / Poh-net / Circus-Laplandia-net

Me oulunläänin nörtinalut pistimme sitten aikanamme viisaat päät yhteen ja perustimme POH-NET ja Circus-Laplandia-NET nimiset viestinvälitysverkot, jotka olivat kytköksissä valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti BBS-harrastajien FidoNET-verkkoon. Idea oli se, että kone soitteli yöllä hiljaisimpaan aikaan toisen harrastajan koneeseen ja vaihtoi viestit keskenään ja viestejähän kulki, jos jonkinlaisia.. Taso ei nyt tietenkään aina ollut se pääasia 🙂 BBS-ylläpitoni loppuvaiheissa alkoi Internet vähitellen tulla harrastajien tietoisuuteen, osa keskusteluista siirtyi NullNET-verkkoon (jos muistan oikein), joka pyöri Linux-Unix-ympäristössä

Globaalissa fidonet-arkistossa näkyy, että olen ollut vuonna 1991 (16 vuotiaana) 8kk ajan yksi fidonet-verkoston solmu. Fidonet yhdisti BBS-harrastajien koneita yhteen eli toimi eräälaisena “internetin” esiasteena siirtäessään viestejä ja keskusteluita koneesta toiseen.
Mikä ihmeen Fidonet?

BBS-harrastus ei ollut pelkkää keskustelua ja tiedostojen vaihtamista/lataamista, vaan myös taidetta tehtiin. Niin minäkin!

MBBS:n lisäksi ehdin kokeilla muitakin BBS-softia: QuickBBS,Maximus,Opus,RemoteAccess,SuperBBS ainakin tulivat tutuiksi, muita ei nyt tule mieleen.. Lisäksi FrontDoor FidoNET-viestienvälittäjänä palveli uskollisesti vuosikausia. Myös TheDraw-ansigrafiikan piirto-ohjelma aiheutti monelle soittajalle ongelmia, sillä BBS-systeemini oli koristeltu aikalailla makeasti erilaisilla ANSI-animaatioilla ja käpöstyksillä. Olin myös aikalailla pitkään 98x-BBS-listan ylläpitäjä, joka sisälsi kaikki Oulun läänin (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu) BBS-järjestelmät yhteystietoineen.

Yksi olennainen osa BBS-harrastusta oli ASCII/ANSI-taide. Minäkin tein sitä niska limassa. Kuvan Youtube-videolla kerrotaan ANSI-taiteesta.
Tämä ANSI-kuva on tehty “huijaamalla” eli olen käyttänyt konvertteria, jolla olen muuntanut ihan tavallisen valokuvani ANSI-teokseksi. Vanhoja ANSI-kuviani ei valitettavasti ole tallella (ellei levykkeillä sattumalta ole).
Voit tehdä itsekin vastaavan täällä: https://manytools.org/hacker-tools/convert-image-to-ansi-art
Tämä kuva ei ole ANSI-taidetta, vaan kuvankäsittelyohjelmalla tehty mainos. Mainostin kaverini BBS:ää Acer Boxia tällä kuvalla. Tämä on esimerkki mainoksista, joita aikoinaan tein 🙂 Kaikki on piirrety pelkästään hiirtä käyttämällä.

BBS-harrastukseni päättyi salaman iskuun.

Innostus SysOpina toimimiseen alkoi laskea, kun yhä useammalla BBS:n pitäjällä alkoi olla varaa hankkia toinen puhelinlinja ja saada siten järjestelmästänsä 24h-auki oleva, minulla ei ollut mokomaan varaa.. Lopullisesti BBS-harrastukseni tuhosi kesä&ukkonen, kun salaman aiheuttama ylijännite hajotti modeemini..

BBS Documentary sarjassa muistellaan kuinka Internet lopulta tappoi BBS-kulttuurin. Niin kävi minullekin, vaikka lopetin myös resurssien puutteeseen (ei omaa puhelinlinjaa BBS:lle, hidas modeemi jne.)


Pentium ja html-kieli käänsivät uuden sivun harrastamisessa

Vasta v.95 kehityksen ratas kääntyi taas suosiolliseen suuntaan tietokoneharrastustani ajatellen, kun perheeseemme hankittiin ihkaoikia Pentium. Silloin pääsin käsiksi html-kieleen rakastuen siihen oitis :-).. Tällä tiellä ollaan, olen ollut jo muutaman vuoden todella innostunut www-ympäristöst ä, johon sopeutuminen on ollut helppoa, johtuen entisestä BBS-harrastuksesta.

Html-koodaaminen on mukavaa, koska siinä saa toteuttaa itseään sekä tekniikan että taiteen saralla.. En nyt tietenkään voi väittää että varsinkaan tuo taide tuotoksissani näkyisi, mutta kuitenkin :-))).. Tähän mennessä olen tehnyt itselleni kahdet kotisivut (vanhempi versio on nähtävillä projektit valikossa), Tekno97-ryhmällemme kotisivut (atk-ope ei ole vain jostain syystä niitä verkkoon vielä laittanut ja Pedagogian ylioppilaat ry:n kotisivut ja uskoisin ettei tämä lista tule jäämään näin lyhyeksi 🙂 [katso alla oleva www-sivusto]

Tällä sivulla oleva teksti perustuu yllä olevilla nettisivuilla olevaan alkuperäisversion versioon. Varsinaiset Oulun ammattikorkeakoulun aikana tehdyt sivut ovat jo kadonneet. Teksti sinällään on sama. Löydät yllä olevat sivut täältä: http://www.student.oulu.fi/~jlaru/indexv.html

Lopuksi vielä tietoa vuosituhannen vaihteen koneistani 😉

Seuraava koneeni olikin sitten Expert 120mhz Cyrinx, 32mb muistia, 2,5gb levyä, Matrox Millennium ohjain, 15″ monitori, SoundBlaster 32, IomegaZip, korppu/lerppu, Verkkokortti, 28k-modeemi jne+WinNT, Adobe Photoshop 4.0 (Voi kun olisi aikaa vain harjoitella ja tehdä källejä :-))..

Tällä hetkellä hallinnassani on edellisen pohjalle rakennettu uusi kone: AMD K6-II 3DNOW! 400mhz-mylly 64mb(100mhz) muistilla ja uudella emolla ja 10gb:n kiintolevyllä. Muutoin rauta on sama kuin ennen. Lisäksi on 120mhz:n cyrinx kaikkine tarpeineen odottelemassa monitoria – siitä tulisi kakkoskone IRCcailuun ja muuhun joutavaan. Lisäksi olen asennellut Linuxin vaan en ole ehtinyt sitä juuri nysväämään. sääli.

Kirjoittanut Jari Laru

Jari Jukka Laru (s. 9. maaliskuuta 1975) on oululainen yliopistonlehtori ja kaupunginvaltuutettu. Laru on koulutukseltaan luokanopettaja, joka työskentelee Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnassa teknologiatuetun oppimisen ja opetuksen yliopistonlehtorina. Laru toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana yrityksensä (Larux tmi) kautta.

Laru asuu Jäälissä ja toimii alueen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä on kolme lasta, puoliso ja kissa. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista, kirjallisuutta ja 1970-luvulla rakennetun talon remontointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights